Hver fjerde vælger er i tvivl om hvor krydset skal sættes

Folketingsvalget rykker nærmere, men hver fjerde vælger er fortsat i tvivl om, hvem de skal stemme på. Helt naturligt, mener valgforsker.

Optælling af stemmer på Fredericias største valgsted Fredericia Gymnasium tirsdag den 8. februar 2005. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Det kan være svært at finde ud af, hvad man skal lave til aftensmad, og hvor ferien skal gå hen næste gang.

Men det er tilsyneladende også svært for vælgerne at beslutte sig for, hvor krydset skal sættes, når der inden for maksimalt syv måneder vil være folketingsvalg.

En måling foretaget af Gallup for Berlingske viser, at 25,6 procent af danskerne ikke ved, hvad de skulle stemme på, hvis der var valg i morgen.

For et år siden var bare 17,5 procent i tvivl, og det seneste år har andelen af tvivlere ligget på mellem 12,7 procent og 21,6 procent.

Men den udvikling er helt naturlig, vurderer Kasper Møller Hansen, der er professor og valgforsker ved Københavns Universitet.

»Det virker som om, at en stor del af danskerne har en grundlæggende tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds. Det er ikke det samme som, at de skifter side, men derimod at de er søgende i det politiske landskab,« siger han.

Især unge er i tvivl

Ifølge Kasper Møller Hansen er der tendens til, at tvivlen hos vælgerne opstår kort tid efter et folketingsvalg og først i ugerne op til det næste valg, beslutter vælgerne sig påny.

Blandt tvivlerne er der typisk mange unge vælgere.

»Nogle har måske stemt en gang, nogle har ikke stemt før, men tvivlen er ikke ensbetydende med, at de er uoplyste eller ikke ved så meget om politik. Tværtimod er man typisk meget søgende,« siger Kasper Møller Hansen og peger samtidig på, at tvivlerne er en mulighed for partierne for at fiske vælgere.

»Nogle er ved at give slip på noget gammelt og søger noget nyt og nogle kigger sig om og vender måske tilbage til det gamle, så det er en gruppe, som partierne skal være opmærksomme på.«

Hvornår vælgerne skal beslutte sig for, hvor krydset skal sættes, er som bekendt op til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der ved flere lejligheder har sagt, at der bliver valg den 17. juni 2019 - senest.