USA: Investorerne trak sig inden rentemøder

De amerikanske aktier havde en sivende tendens mandagen igennem.

Investorerne trak følehornene til sig op til de pengepolitiske møder i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der afsluttes onsdag, og det tilsvarende møde i den japanske centralbank, Bank of Japan, der slutter torsdag.

Samtidig byder ugen på en væld af vigtige nøgletal med blandt andet den første BNP-aflæsning i USA for første kvartal.

MINDRE FALD OVER BRED KAM

S&P 500-indekset sluttede mandag med et fald på 0,2 pct. i 2087,79. De tunge aktier i Dow Jones faldt knap 0,2 pct. til 17.977,24, og teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset droppede godt 0,2 pct. til indeksværdien 4895,79.

- Markedet er på et vigtigt punkt - det er tredje gang i løbet af de sidste 15 til 18 måneder, at de store indeks er været i nærheden af rekordniveau. Regnskaberne vil være i fokus i denne uge. Der er ikke nogen, der tror på overraskelser fra Federal Reserve, men investorerne vil holde nøje øje med Bank of Japans møde på torsdag, siger markedsstrateg Matt Maley fra Miller Tabak & Co. til Bloomberg News.

Tirsdag morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder med en underliggende negativ tendens, mens de amerikanske futures samtidig falder 0,1 pct.

Der var fald i seks af de ti undergrupper i S&P indekset, men kun energi- og råvaresektorerne gjorde sig rigtig bemærket med fald på 1,1 pct. og 0,6 pct.

Selskabsspecifikt faldt Chevron og Caterpillar, der fremlagde regnskab fredag, omkring 1 pct. hver.

REGNSKABERNE PRESSER SIG PÅ

Senere på ugen kommer der regnskaber fra Amazon, Boeing, Procter & Gamble og Facebook, mens tirsdag er dagen, hvor Apple offentliggør kvartalsrapport efter børslukketid. Rapporten skulle være fremlagt mandag, men blev udskudt til tirsdag på grund af bisættelsen af den legendariske Apple-chef Bill Campbell.

Kopigiganten Xerox fremlagde regnskab for første kvartal forud for børsåbningen, som viste, at koncernen skuffede en anelse på hovedtallene. Men underliggende viste rapporten i en opdatering af selskabets omstruktureringsplan markant stigende omkostninger.

Samtidig fortsatte det faldende salg i printteknologi-forretningen. Omsætningen her faldt 10 pct. efter et drop kvartalet før på 13 pct. Investorerne var ikke begejstrede, og aktien blev solgt 12 pct. ned.

Gannett Co., der er udgiver af avisen USA Today, steg 6,5 pct. efter at have fremsat et 815 mio. dollar stort bud på Tribune Publishing Co., der står bag blandt andet Los Angeles Times og Chicago Tribune. Tribune steg 53 pct., da buddet fra Gannett repræsenterer en præmie på 63 pct.