Torsdagens aktier: Mærsk agterudsejlede alt og alle i svagt C20

Det danske aktiemarked endte torsdag i negativt terræn, men med Mærsk-aktierne helt i front ikke mindst på grund af opkøbet af konkurrenten Hamburg Süd samt en fortsat højere oliepris.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Desuden har Coloplast, Columbus og rederiet Erria været på julegaveopkøb siden lukketid onsdag.

C20 Cap-indekset faldt samlet set med 0,9 pct. til indeks 960,27, mens Mærsk-aktierne bragede i vejret med mere end X pct.

- Der er pæn interesse for cykliske papirer generelt i Europa, mens det herhjemme er Mærsk, der stjæler opmærksomheden og rampelyset, siger afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

STORT OPKØB FRA MÆRSK

Den positive stemning, der prægede Mærsk, skyldtes primært opkøbet af den tyske konkurrent Hamburg Süd, der er specielt stærk på ruter til Sydamerika.

- Der er ingen tvivl om, at opkøbet styrker Maersk Line. Det er ligeledes et vigtigt signal at sende om, at man er med i konsolideringsbølgen, hvor det på containermarkedet peger mod færre og større aktører, siger senioranalytiker Morten Imsgard i Sydbank til Ritzau Finans.

Prisen er ukendt, men anslås af Sydbank-analytikeren til 2-4 mia. dollar. Jyske Bank er på linje med det, og analytiker Frans Høyer anslår en pris på cirka 3 mia. dollar.

Med købet øger A.P. Møller-Mærsks containerrederi, Maersk Line, sin markedsandel målt på den globale kapacitet til omkring 18,6 pct. fra tidligere 15,7 pct., oplyser selskabet i en meddelelse.

Maersk Lines kapacitet vil efter opkøbet udgøre omkring 3,8 mio. tyvefodscontainere (teu) mod i dag omkring 3,1 mio. teu. Den gennemsnitlige alder på den sammenlagte flåde på mere end 700 skibe falder samtidig til 8,7 år fra 9,2 år.

Oliekartellet Opec nåede onsdag eftermiddag til enighed om en reduktion af olieproduktionen, og siden tirsdag er prisen på futures på Nordsøolie (Brent) steget fra 47,32 dollar tønden til 53,70 dollar per tønde ved dansk lukketid torsdag.

Alene onsdag steg prisen knap 10 pct. Torsdag var stigningen på 3,6 pct.

Mærsks B-aktie steg med 6,7 pct. til 9935 kr.

Konglomeratet, der holder kapitalmarkedsdag 13. december, har også fået indledt dækning hos Exane BNP Paribas, der giver koncernen anbefalingen "outperform" og sætter kursmålet til 12.300 kr.

Også analysehuset Drewry har været inde og justere på anbefalingen, der nu lyder "attraktiv" mod tidligere "ikke-attraktiv".

FLERE OPKØB

Også Coloplast har været på opkøb. Medicoselskabet har købt amerikanske Comfort Medical for 1,1 mia. kr. Købet vil, når det gennemføres, resultere i en lille justering af medicoselskabets forventninger til 2016/17.

Medico-aktien endte 0,4 pct. lavere i 444,10 kr.

Et potentielt købstilbud på TDC led tilsyneladende skibbrud torsdag. Den amerikanske kapitalfond Apollo har ifølge Bloomberg News trukket sig fra forhandlingsbordet, efter at TDC har afvist kapitalfondens bud som værende for lille.

Det sagde unavngivne kilder til Bloomberg News. Apollo kan ifølge kilderne stadig være interesseret i at købe TDC, men det er usandsynligt, at kapitalfonden vender tilbage med et bud på den korte bane, skrev Bloomberg News.

TDC aktionærerne måtte se telekoncernens aktie dratte 6,8 pct. til 33,28 kr.

Vestas fik en ordre på 112 MW på tre projekter i Frankrig. Aktien faldt dog 2,8 pct. til 450,30 kr.

UNIBREW-TOPCHEF STOPPER

Unibrew-aktien faldt 8,8 pct. til 252,40 kr., efter at bryggeriets succesfulde topchef gennem otte år, Henrik Brandt, forlader selskabet. Der sker ifølge både bestyrelsesformand Kåre Schultz og Henrik Brandt selv helt efter ejet ønske.

Henrik Brandt afløses af Jesper B. Jørgensen senest 1. juni 2017. Han er hentet fra det tyske selskab Knauf, hvor han er Senior Vice President for Nordeuropa.

Men vigtigere er det nok, at han har bryggerierfaring fra en lang karriere hos Carlsberg. Han har tidligere været øverste chef for Carlsberg Danmark og næstkommanderende i Carlsberg i Tyskland.

- Kursfaldet er simpelthen reaktionen på, at Henrik Brandt går efter at have været bryggeriet en god mand, vurderer Ole Kjær Jensen.

NKT oplyste til Berlingske Business, at støvsugerkoncernen Nilfisk, der skal spaltes fra NKT, næsten med sikkerhed kommer på børsen i første halvdel af 2017. NKT's bestyrelsesformand tror ikke længere på, at et salg af Nilfisk til kapitalfonde vil være mere fordelagtigt end en børsnotering.

NKT steg 0,8 pct. til 481,70 kr.

Uden for C20 oplyste Columbus desuden, at selskabet har købt britiske Cambridge Online Systems, som er en it-services- og cloud-virksomhed, for 25 mio. kr. på gældsfri basis. Columbus steg 2,8 pct. til 11 kr.

SP Group er blevet en ny stor aktionær rigere, idet en unavngiven investor efter henvendelse til selskabet har investeret godt 51 mio. kr., svarende til 3,5 pct. af hele SP Group. Det honorerede markedet med en kursstigning på X,X pct. til 667 kr.

Rederiet Erria har købt den resterende aktiepost af sit datterselskab Erria Container Services Ltd i Vietnam og er dermed blevet fuld ejer af det.

Erria-aktien faldt 1,8 pct. til 8,05 kr.