Schweiz svarer igen i aktiestriden med EU

Den schweiziske regering er parat til at forbyde børser i EU at handle med schweiziske aktier fra og med den 1. juli, hvis EU gør alvor af sine trusler om at forhindre schweiziske aktører i at handle med aktier i EU.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Handelspladser i EU vil således blive forhindret i at tilbyde eller facilitere handel med visse aktier i schweiziske selskaber fra og med den dato,« hedder det i en melding fra regeringen i Bern.

EU har indtil videre nægtet af forlænge såkaldte »ligestillingsregler«, der skal sikre ensartet behandling for schweizisk handel med aktier i EU, fordi EU-Kommissionen mener, at Schweiz har forsøgt at trække forhandlingerne på området i langdrag og ændre på en aftaletekst i sidste øjeblik.

I et brev til den schweiziske præsident advarede udvidelseskommissær Johannes Hahn i sidste uge om, at EU ikke vil tolerere en »udvanding« af det indre markeds regler midt i en »afgørende« fase i forhandlingerne om brexit.

EU og Schweiz har længe forsøgt at forhandle en rammeaftale, der kan erstatte 120 bilaterale aftaler, på plads, og som vil betyde, at Schweiz automatisk skal indføre EUs regler på området.

Alpelandet valgte dog i slutningen af 2018 at gennemføre en seks måneder lang offentlig »konsultationsproces«, men EU har advaret om, at landets bankers evne til frit at handle med aktier i EU-landene vil blive begrænset, hvis ikke en aftale er på plads inden 30.juni.

Blandt knasterne i forhandlingerne er EUs krav om, at EU-borgere bosat i Schweiz skal have adgang til sociale ydelser, og at Schweiz skal gennemføre EUs beslutninger på området for statsstøtte. Her har Schweiz bedt om en uddybning af konsekvenserne ved en aftale, hvilket af EU opfattes som et forsøg på at genforhandle rammeaftalen, fordi Schweiz samtidig har bedt om at visse formuleringer fjernes, skrev Financial Times tidligere.

Sagen har også stor betydning for Storbritannien, der i tilfælde af et brexit skal have tilsvarende »ligestillingsregler« for at kunne tilgå EU-landenes markeder.

/ritzau/FINANS