Regnskaber vil afgøre aktieretningen

Onsdagen byder på regnskaber fra en stribe af de største selskaber på fondsbørsen i København, og de bliver helt afgørende for, hvordan det hjemlige aktiemarked vil udfolde sig.

Carlsberg har allerede meldt sig på banen med tal for andet kvartal, og senere følger C20-kollegaen Vestas samt NKT og Sydbank.

Carlsbergs regnskab var på de overordnede linjer en lille smule svagere end ventet med en omsætning på 19,64 mia. kr. og et driftsresultat efter særlige poster på 3342 mio. kr. Konsensus var ifølge estimater indsamlet af SME Direkt en omsætning på 19,67 mia. kr. og et driftsresultat på 3446 mio. kr.

Mens omsætningen i Vesteuropa overraskede positivt, skuffede den lidt i Asien og Østeuropa. Ser man på indtjeningen, var den stort set som ventet af analytikerne i alle tre regioner hos Carlsberg, der fastholdt sine samlede forventninger til 2013, selvom forventningerne til markedsvæksten i Rusland blev sænket.

Carlsberg lukkede tirsdag 1,0 pct. lavere i 563,50 kr.

Det danske eliteindeks sluttede tirsdag 0,7 pct. lavere i niveau 614,10 - tynget af en skidt dag blandt de store banker. Danske Bank, Jyske Bank og Nordea lukkede henholdsvis 2,8, 1,7 og 1,5 pct. lavere.

Helt i bunden fandt man dog FLSmidth, der sluttede 3,2 pct. lavere i 285 kr. FLSmidth, der afleverer regnskab på fredag, er presset af, at en meget stor del af de udestående aktier for tiden er shortede, mens også eksponeringen mod nye markeder som eksempelvis Indien er med til at trykke aktien.

Vestas' regnskab for andet kvartal har meget at leve op til. Siden andet kvartal startede, er aktien steget godt 140 pct. Dermed er der ikke plads til skuffelser hverken i tallene eller forventningerne. Markedets forventninger til andet kvartal sætter da heller ikke barren højt for vindmølleproducenten.

Omsætningen ventes, ifølge estimater indsamlet af SME Direkt, at være faldet 15 pct. år til år til 1369 mio. euro, mens driftsresultatet (EBIT) ventes at lande på 2 mio. euro svarende til en driftsmargin på 0,1 pct. Før og efter skat ses Vestas levere underskud på henholdsvis 27 og 19 mio. euro. Estimaterne spænder dog for bundlinjens vedkommende mellem et minus på 33 mio. euro og et overskud på 20 mio. euro.

Vestas lukkede tirsdag 0,5 pct. højere i 103,4 kr., mens NKT, der ligesom vindmølleproducenten ventes at slippe sit regnskab til offentligheden før børsåbning, endte tirsdagens handel 0,5 pct. lavere i 228,30 kr.

Det er efterhånden ved at være længe siden, at NKT sidst annoncerede ordrer til sin kabeldivision, og det vækker forud for halvårsregnskabet onsdag bekymring i forhold til selskabets indtjening fremadrettet. Andet kvartal ventes dog at byde på resultatfremgang for NKT Cables - og for koncernen samlet set.

Ifølge estimater indsamlet af SME Direkt forudser analytikerne, at NKT havde en omsætning på 3933 mio. kr. i andet kvartal mod 3904 mio. kr. i samme periode sidste år, og at det operationelle EBITDA-resultat er vokset til 262 mio. kr. fra 249 mio. kr.

Med udviklingen i samfundsøkonomien og konkurrencesituationen ventes Sydbank igen i andet kvartal at melde om en let vigende toplinje. En fastholdelse af driftsomkostningerne og faldende nedskrivninger bør dog sikre, at bundlinjen forbedres fra andet kvartal sidste år, hvor Sydbank måtte tage nogle store nedskrivninger i forbindelse med, at Finanstilsynets nye og skærpede nedskrivningsregler trådte i kraft.

Før skat ventes andet kvartal at byde på et overskud på 197 mio. kr., mens resultatet efter skat ventes at blive på 147 mio. kr. Sidste år gav andet kvartal underskud før og efter skat på 187 og 140 mio. kr.

Sydbanks aktie lukkede tirsdag 1,1 pct. lavere i 141,50 kr.

Der kommer desuden regnskaber fra Jeudan, Jensen & Møller, Solar, Dantherm, Salling Bank, Atlantic Airways, Hartmann og Veloxis. Intermail kommer desuden med tal for tredje kvartal af 2012/13.

Makroøkonomisk er onsdagens primære fokus offentliggørelsen af referatet af det seneste rentemøde i den amerikanske centralbank. Referatet fremlægges kl. 20 dansk tid, og håbet er, at det kan kaste yderligere lys over, hvornår centralbanken indleder en nedtrapning af de månedlige obligationsopkøb. Indtil videre synes konsensus at være, at det sker i forbindelse med rentemøde i midten af september.

Der vil dog også være fokus på eftermiddagens tal for salget af eksisterende boliger i USA. Konsensus er ifølge Bloomberg News en stigning på 1,4 pct. i juli efter en tilbagegang på 1,2 pct. måneden før.