Oprejsning til Danske Bank i nervøst marked

Fredagen bød på et lille aktiefald i det danske C20-indeks, men gav til gengæld tiltrængt oprejsning til Danske Bank.

Foto: Scanpix. Fredagen bød på en tiltrængt aktieoptur til Danske Bank
Læs mere
Fold sammen
Efter at have ligget i positivt terræn det meste af fredagen medførte et dyk i sluthandlen, at C20-indekset lukkede 0,1 pct. lavere i 271,86.

De store europæiske indeks faldt tilbage med 0,7-2 pct. Danske Bank var dagens store vinder, mens også Sydbank lå pænt. Den vigtige amerikanske arbejdsmarkedsrapport blev præsenteret ved eftermiddagstid, og mens den umiddelbare reaktion var positiv, reagerede aktiemarkederne på globalt plan markant negativt i kølvandet af den amerikanske åbning.

"Fredagens handel var stærkt afventende frem mod præsentationen af den amerikanske arbejdsmarkedsrapport. Tallene i sig selv var ikke værre end ventet, men det viser alligevel en meget dyster situation på den anden side af Atlanten. Det trykkede stemningen efter den amerikanske åbning," udtalte chefrådgiver Claus Paaske Larsen fra Nordea til RB-Børsen.

Grimt, men ikke være end frygtet, var overskriften for den amerikanske arbejdsmarkedsrapport. Den svage arbejdsmarkedsrapport skuffede især med arbejdsløshedsprocentsatsen, som steg markant til 7,2 pct. fra oprevideret 6,8 pct. Jobskabelsen i december blev på negative 524.000, men det blev overskygget af oprevideringen af novembers negative jobskabelse til 584.000 fra minus 524.000.

Danske Bank steg solide 9,6 pct. til kurs 65,5, efter torsdagens stigning på 4,4 pct. Sydbank steg 6,1 pct. og var dermed næststærkeste aktie i C20-regi. Det skete efter, at spekulationer om den såkaldte bankpakke II fortsatte.

Danske Bank blev fredag morgen optaget i Dow Jones STOXX Select Dividend 30 og Dow Jones STOXX Global Select Dividend 100 indeks, men blev allerede i eftermiddagstimerne taget af igen, da banken ikke opfyldte kravet til udbyttebetaling. De danske banker må, som en konsekvens af statsgarantiordningen, ikke betale udbytte de næste to år, og pladsen i de to indeks gik derfor i stedet til den franske bilproducent Renault.

Vestas steg 1,4 pct. til kurs 339. Den kommende amerikanske præsident, Obama, vil øge investeringerne for at kickstarte økonomien, og blandt andet vil han fordoble produktionen af vedvarende energi over de næste tre år. Den kommende pakke på 775 mia. dollar vil også indeholde investeringer i infrastruktur og statslige bygninger såsom skoler og broer.

Novo Nordisk faldt 0,8 pct. til kurs 295, mens de retslige tvister mellem Novo Nordisk og franske Sanofi-Aventis fortsatte. Novo Nordisk har lagt sag an mod den franske konkurrent Sanofi-Aventis i USA og beder en dommer om at anerkende, at selskabets selvdækkende nåle (covering needles) ikke overtræder et patent, som Sanofi-Aventis har.

Carlsberg lukkede 0,5 pct. lavere i kurs 200. Det japanske bryggeri Sapporo Holdings hævede sine forventninger til ølsalget i 2009 med 3 pct. til 58. mio. cases. En case er lig med 12,66 liter øl.

Det danske obligationsmarked lukkede fredag med solide kursstigninger, efter den vigtige amerikanske arbejdsmarkedsrapport for december tegnede et dystert billede af den amerikanske økonomi. Kursfremgangen kom til trods for en positiv opgørelse over detailsalget i eurozonen i november. De amerikanske aktiemarkeder lå ved dansk lukketid med solide fald, hvilket understøttede den positive stemning blandt de fastforrentede papirer.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, lukkede fredag 0,53 point højere i kurs 104,81 med en effektiv rente på 3,36 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,35 point højere i kurs 92,35 med en effektiv rente på 4,86 pct.

RB-Børsen