Bankpakke redder usunde banker

Politikerne kaster en redningskrans ud til de usunde banker, når de vedtager den nye bankpakke. De har erkendt, at det er umuligt at sortere dem fra.

Usunde banker har udsigt til redning med den nye bankpakke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Alle banker kommer med i den nye bankpakke. Det er realiteten efter de indledende politiske forhandlinger om pakken i torsdags. Regeringen og Nationalbanken havde ellers et ædelt ønske om, at pakken kun skulle omfatte de veldrevne banker, men det politiske flertal får de næppe i hus.

"Det vil være logisk at omfatte alle de banker, der er tilbage på markedet,« siger Socialdemokratiets politiske ordfører," Henrik Sass Larsen.

Samme konklusion er Dansk Folkeparti nået frem til, og det gælder også Det Radikale Venstre og Liberal Alliance, mens SF og Enhedslisten slet ikke er inviteret med til forhandlingerne.

Alle partierne kan godt se logikken i, at skatteydernes penge ikke skal fylde huller i dårligt drevne banker, men omvendt har de ikke fundet den gyldne løsning, der kan sortere dem fra.

Bankdirektører kan ånde lettet op
I går præsenterede regeringen sit forslag til den nye bankpakke for de fire partier. Forslaget er ikke offentliggjort, men ingen af partiernes repræsentanter har set noget, der på fornuftig vis kan sortere bankerne i to grupper.

"Det er meget vanskeligt at diskutere, om en bank er veldrevet eller ikke veldrevet. Bare se, hvor hurtigt det gik med Roskilde Bank, der fra den ene dag til den anden blev ikke veldreven," siger Villum Christensen fra Liberal Alliance.

Selv om det ikke er hensigten med pakken, er der ingen tvivl om, at en række bankdirektører i Danmark vil ånde lettet op. Deres banker ligger på vippen, og der havde ikke været hjælp at hente for dem, hvis pakken alene skulle virke efter intentionen.

Stregen skal sættes højere
Siden regeringen i begyndelsen af december lovede bankerne en ny pakke og fastslog, at den kun måtte gavne veldrevne banker, har flere økonomiske eksperter sat spørgsmålstegn ved, om det var muligt i praksis.

I princippet deler loven allerede bankerne i veldrevne og ikke veldrevne, da de veldrevne opfylder deres solvenskrav, mens de ikke veldrevne har fået en frist af tilsynet til at opfylde det og ellers må lukke.

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K), der leder forhandlingerne, har dog givet udtryk for, at den opdeling ikke rækker til pakken.

Stregen skal sættes højere oppe, og efter forhandlingerne i torsdags pointerede hun igen, at det ikke giver mening at sætte statslige midler i en bank, der få dage efter ville være gået neden om og hjem.

Bankerne selv har ellers accepteret, at pakken kunne dele dem i en god og dårlig gruppe. Finansrådets formand og koncerndirektør i Nordea, Peter Schütze, har konstateret, at det skulle være muligt at finde en fornuftig løsning. Konkret foreslog han, at alle danske banker fik en uafhængig rating på baggrund af deres nøgletal, som kunne afgøre, hvor de skulle ligge.