Øretæver til hæderkronede aktier

Der blev gået hårdt til makronerne på aktiemarkedet i går, hvor flere af Danmarks mest hænderkronede virksomheder blev handlet nærmest brutalt ned i kurs.

De voldsomme kursfald på de asiatiske og europæiske børser smittede også af på København i går. Denne aktiehandler fra børsen i Frankfurt havde da også fundet den betænkelige mine frem, mens han kiggede forundret på det fortsatte kursfald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Kai Pfaffenback/Reuters
Flere af Danmarks allerstørste aktier og mest hærderkronede virksomheder blev i går udsat for en nærmest brutal behandling på Københavns Fondsbørs.

Uden nogen direkte påviselig grund blev flere af dem handlet op til ni procent ned i kurs. Det gør dagen i går til en af de værste nogensinde og helt enestående.

Især vindmøllegiganten Vestas måtte lægge ryg til en afklapsning af de helt store. Men også verdenslederen inden for høreapparater, William Demant Holding, bioselskabet Genmab, cementgianten FLSmidth, og de store blå-hvide A. P. Møller – Mærsk aktier fik med grovfilen. A. P. Møller - Mærsk aktierne faldt med tæt ved fem procent, og dermed blev der høvlet 14 milliarder kroner af værdien af bare dette ene selskab i går. Det svarer til, at 1,8 milliarder kroner fordampede op i den blå luft hver eneste time i Fondsbørsens åbningstid i går, eller at A. P. Møller - Mærsk aktierne blev hele 30 millioner kroner mindre værd – i minuttet hen over dagen i går.

Ekstra op og ned
Aktieanalysechef i Alm. Brand Henton, Stephen Rammer, der blandt andet er specialist i vindmølleraktier siger, at det typisk er de aktier, der er steget mest, som nu også falder mest.

»Vestas stiger typisk mere end markedet som helhed, når det går op. Omvendt falder aktien også mere, når det går ned,« siger Stephen Rammer.

Han tilføjer, at Vestas længe har haft en høj værdifastsættelse og er en relativt konjunkturfølsom virksomhed.

»Så investorerne betaler en høj pris i forhold til selskabets overskud, men i det nuværende nervøse marked er man ikke villig til at betale så meget pr. overskudskrone. Når markedet er så nervøst, rammes selskaber med en høj værdifastsættelse typisk meget hårdt. Jeg tror stadig meget på Vestas-aktien, og jeg vurderer onsdagens kursfald som en klar overreaktion,« siger Stephen Rammer.

Det kraftige fald i Vestas skete da også helt uden, at der var specifikke nyheder fremme om selskabet. Først på tirsdag i næste uge udsender virksomheden sit regnskab for første halvår.

»Så vi mener fortsat, der er et stort potentiale i Vestas’ indtjeningsvækst,« siger Stephen Rammer.

Cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen, mener især, at det er de mest konjunkturfølsomme aktier, der fik smæk i går. »Det skyldes frygten for, at USA er på vej ned i fart, og væksten tager af på globale plan,« siger han.

Udenlandsk salg
Aktierådgivningschef i Nordea, Bjarke Østergaard, peger på, at A. P. Møller - Mærsk og Vestas er de to danske aktier med størst omsætning.

Samtidig har selskaberne således mange udenlandske investorer, og hvis udenlandske investorer sælger ud, er det derfor noget, der kan både ses og mærkes på kursen.

»Samtidig er A. P. Møller - Mærsk en virksomhed, der bliver påvirket kraftigt, hvis det går dårligere med økonomien i USA. Hvis man venter, at den globale vækst bliver lavere nu, vil A. P. Møller - Mærsk være et af de selskaber, der bliver hårdt ramt,« siger Bjarke Østergaard.

Han peger også på, at stort set alle selskaber inden for alternativ energi blev ramt ekstra hårdt under gårsdagens blodbad.

»Det gælder også for tyske Nordex og spanske Gamesa. Vindmølle-aktier har i lang tid været investorernes darling, og de er steget fantastisk meget. Når markedet vender kraftigt, og der kommer aktieuro, er det typisk nogle af de aktier, man sælger ud af,« siger Bjarke Østergaard.

Nedturen for William Demant hang især sammen med, at de i går fremlagde et regnskab fra første halvår, som ikke kunne leve op til det ventede. Resultatet var faktisk op mod ti procent dårligere end ventet. Samtidig undlod William Demant at opjustere sine forventninger til den fremtidige indtjening, hvilket mange ellers havde sat næsen op efter. Samtidig bar regnskabet præg af en øget konkurrence på markedet for høreapparater.