Historisk kursfald på danske aktier

Der er drama for alle pengene på det danske aktiemarked, hvor kurserne er blevet handlet ned med en fart og styrke, der kun sjældent er set.

En af de værste dage nogensinde i Københavns Fondsbørs mere end 400-årige historie. Det blev torsdag 16. august i år. Dagen vil skrive sig ind i historiebøgerne med et af de største kursfald, der nogensinde er set herhjemme på én dag.

C20-indekset over de største danske aktier faldt 4,3 procent, eller med 20,33 point til 452,79 ved lukning. Faldet blev forstærket lidt sidst på dagen efter at USA var åbnet med nye store kursfald for anden dag i træk.

Optakten til den sorte torsdag sås allerede onsdag nat i USA, hvor dramaet om de mange nødlidende boliglån fik kurserne på aktier til at rasle ned.

Uroen, der nu er inde i sin fjerde uge siden starten den 22. juli, spredte sig så til Asien torsdag morgen, og med et kølleslag af de helt hårde blev så også de store europæiske børser ramt ved åbningen i går.

Størst nedtur i Asien var der på børserne i Indonesien, Filippinerne og Taiwan, der alle lukkede med fald på over seks procent. Verdens næststørste aktiemarked i Japan lukkede derimod med et fald på »kun« to procent.

Blodbad og panik
»Blodbad og panik,« kalder cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken udviklingen. Han forudser endda, at den negative udvikling bider sig fast i nogen tid.

»Det er svært at se lige nu, hvad der skal vende udviklingen. Vi får fortsat svage økonomiske nøgletal fra USA, og der er en udpræget frygt for, at lånekrisen spreder sig,« siger Jes Asmussen.

Direktør Claus Jørgensen fra Nordea Invest siger, at den store nedtur, som blev udløst af fald i USA i går, rammer lige ned i et marked, der i forvejen er meget nervøst.

»Usikkerheden er meget stor. Der er en udpræget mangel på kendskab til de faktiske forhold, og hvor stort et omfang lånekrisen i USA har,« siger Claus Jørgensen.

Han forudser, at uroen fortsætter et stykke tid, men råder folk til at sidde på hænderne. De skal ikke begynde at sælge det hele nu.

»Der er omvendt snart mulighed for at plukke billige varer ned fra hylderne,« siger han.

Aktierådgivningschef i Nordea, Bjarke Østergaard, mener at kursfald af den aktuelle kaliber er, hvad man må regne med, hvis man har sat penge i aktier.

»Der var også store fald i februar og marts og i juni sidste år. Det er noget vi ser med mellemrum, og det kommer ofte som lyn fra en klar himmel.«

Bjarke Østergaard tilføjer, at markedet er i høj grad er præget af psykologi og frygt for, at det hele bliver værre.

Forbruget stagnerer
Det står fast, at aktiviteten på boligmarkedet i USA er nede på det laveste niveau i 16 år.

Samtidig kunne den gigantiske butikskæde Wal-Marts forleden fortælle, at amerikanerne ikke længere har samme appetit på at skrue op for forbruget som før. Det er bare to sikre tegn på, at der er mindre fart på verdens største økonomi end før.

Bjarke Østergaard mener dog, at tiden snart kan være inde til at trappe op i aktier.

Aktieanalysechef i Sydbank, Bjørn Schwarz, har samme opfattelse.

»Vi synes ikke, at man skal smide alt fra sig nu. Man skal tage den med ro og slå koldt vand i blodet. De danske aktier er de sidste uger kommet pænt ned i pris. Det gør det mere aktuelt at samle lidt op,« siger Bjørn Schwarz.

Han tilføjer, at Sydbank fortsat regner med, at danske aktier om et par måneder og frem mod nytår vil ligge i en højere kurs end i dag.

»Vores bedste bud er, at C20-indekset slutter året et sted mellem 500 og 520. Det er omkring 12 procent over det aktuelle niveau.«

Bjørn Schwarz kan dog ikke love, at kurserne stiger. I værste fald kan den aktuelle krise brede sig til andre og nye dele af det amerikanske lånemarked. Det kan svække amerikansk økonomi og trække hele verdensøkonomien med ned. Sker det, kan aktierne sagtens falde betydeligt fra det aktuelle niveau. Men det er ikke, hvad Sydbank anser for den realistisk.

»En række danske virksomheder er på det sidste kommet med flotte regnskaber, uden der er blevet belønnet for det. Det gælder eksempelvis for ØK, TrygVesta og Coloplast. De fortjener en højere kurs og vil givet genvinde styrke, når markedet vender til det mere positive igen,« siger vurderer Sydbanks aktieekspert.