Lindblad løfter sløret for ITH-aktiver

Hidtil har værdien af det energiselskab, som Capinordic-toppen sælger til ITH for 320 mio. kr. været umulig at regne på. Men nu løfter Capinordic’s topchef Lasse Lindblad sløret for, hvad aktiemarkedet som minimum kan vente sig, når der til foråret kommer et prospekt på gaden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indtil det børsnoterede solkraftselskab ITH til foråret kommer med et prospekt, har offentligheden ingen chance for at bedømme værdien af Capinordic-topchefen Lasse Lindblads soleventyr. Og så alligevel. For nu blotter Lasse Lindblad på opfordring af Berlingske Business en flig af det, som investorerne senere skal præsenteres for.

Ifølge Lindblad er der tale om betydelige aktiver i form af solparker, der bygges lige nu. Desuden er en række projekter på vej. Alt sammen er det ifølge Lindblad mange hundrede millioner kroner værd.

Værdien af den nye danske solkoncern er interessant. For en del af aktiverne i det nye ITH stammer fra selskabet DKA Renewable Energy, som hidtil har været ejet af Lindblad sammen med milliardæren og Capinordic-nøglefiguren Peter Forchhammer. Salgsprisen er 320 mio. kr.

Indtil videre har offentligheden ikke hørt andet end at ITH om fem år vil have leveret solparker, der kan producere 200 megawatt.

Lasse Lindblad, hvor mange projekter er der tale om lige nu, og hvilket stade er de på?

»Det er nogle sensitive spørgsmål. Men 20-30 megawatt er under fysisk opførelse.«

Rundt omkring i Europa?

»Overvægten er i Tyskland og Spanien.«

Hvem er det i DKA Renew-able, der laver de projekter, som ifølge dig gør selskabet 320 mio. kr. værd?

»Det er det betydelige netværk af egne kompetente ansatte samt alliancer og partnere i Europa. Nogle gange starter man en developerfase. Andre gange erhverver ITH projekter i den modne fase, hvor rettigheder er på plads. Men ITH er kun i mindre omfang med i den fase, hvor projekter modnes. ITH er slutinvestor.«

Hvorfor er det så nødvendigt for ITH at købe DKA Renewable for 320 mio. kr.?

»Fordi DKA Renewable ligger med en betydelig megawatt-pipeline. Hele den modningsproces at opnå adgang til de mange megawatt har en stor værdi.«

OK. Men hvor mange megawatt ligger der så i pipelinen?

»Det kan jeg ikke udtale mig om.«

Så er det jo svært at vide, hvad man skal tro, når du og Peter Forchhammer skal have 320 mio. kr. for selskabet?

»Så må du jo vente til prospektet kommer. Og der er jo en købesumsregulering, der sikrer køberen, hvis man ikke opnår de forventede resultater.«

Jeg forstår stadig ikke. Hvorfor skal ITH betale 320 mio. kr. for aktiviteter, de selv kunne sætte sig ned og stykke sammen?

»Man kan ikke skabe en betydelige pipeline, viden og know-how selv. ITH køber en butik, der er i gang. Man kan altid selv etablere en aktivitet. Men ITH’s bestyrelse har vurderet, at det var mere attraktivt at købe aktiviteterne.«

Forklar mig, hvordan i er landet på netop 320 mio. kr. for DKA Renewable Energy?

»Det kan jeg ikke. Og det ved du godt, jeg ikke kan.«

Hvorfor ikke?

»Fordi det kommer til at stå i prospektet.«

Målet er 200 megawatt over fem år. Og I forventer, at mindst 80 procent af projekterne bliver gennemført. Hvordan kommer I frem til det?

»Jeg vurderer, at det er så realistisk, at jeg som sælger har indgået en købesumsregulering på op mod 100 mio. kr., hvis man ikke opnår en række målepunkter på megawatt og afkastkrav. Det skaber komfort for køber.«

200 megawatt er jeres ambition over fem år. Der er knaphed på solpaneler. Har I aftaler med leverandører, der kan sikre, at I kan levere så mange installerede megawatt i den periode?

»Det kan jeg ikke svare på. Det er simpelthen for børsfølsomt. Men jeg kan sige om hele »equity-casen«, at den er sat sammen omkring en ejer-andel i Reinecke + Pohl (det tyske selskab, som ITH med Lindblad som mellemhandler ejer 20 procent af. red.).«

Men Reinecke afviser overfor os, at selskabet er stort nok til at kunne levere den volumen, ITH forventer at installere?

»Det er formentlig heller ikke meningen. Der er en række leverandører af solmegawatt, herunder Reninecke.«

Er prisen på panelerne fast?

»Det kan jeg ikke svare på. Men der er fuld koncensus mellem ambitionerne og de underliggende forudsætninger for at nå ambitionerne. ITH har hele værdikæden. Man har koblet sig op på developere, turn-key-leverandører og solcelleproducenter. ITH er sat utroligt stærkt sammen.