Investorernes sikre havne yder ikke længere samme beskyttelse

Investorer der ønsker at søge ly for uroen på de globale finansmarkeder står over for en bitter sandhed - sikre havne som olie, guld og statsobligationer yder ikke længere den beskyttelse, de engang gjorde.

Foto: WANG ZHAO.
Læs mere
Fold sammen

Olie, guld, statsobligationer og til dels yen har ofte været investorernes tilflugtssted og er steget i værdi mens aktierne er raslet ned. Men nu ser det ud til, at investorerne ikke længere kan gardere sig ved disse investeringer.

Det skriver Wall Street Journal.

MSCI World-indekset er faldet godt 10 pct. siden maj 2015. I samme periode har amerikanske statsobligationer klaret sig nogenlunde og givet et afkast på godt 1,2 pct. ifølge Citigroup.

Værre ser det ud for investorer i guld og olie. Guldprisen, der engang steg i perioder med finansielt stress, er faldet 9 pct. i perioden, mens olieprisen er dykket 10 pct.

- Vi er i et miljø hvor meget få af de klassiske, likvide, sikre aktiver har ydet beskyttelse, siger Paul O'Connor fra Henderson Global Investors til Wall Street Journal.

Opbruddet i forholdet mellem aktier og sikre aktiver tilskrives centralbankernes stimuli, der har sænket afkastet på statsobligationer og tvunget investorerne ud i mere risikable aktiver.