Investorernes sikre havne yder ikke længere samme beskyttelse

Investorer der ønsker at søge ly for uroen på de globale finansmarkeder står over for en bitter sandhed - sikre havne som olie, guld og statsobligationer yder ikke længere den beskyttelse, de engang gjorde.

Foto: WANG ZHAO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olie, guld, statsobligationer og til dels yen har ofte været investorernes tilflugtssted og er steget i værdi mens aktierne er raslet ned. Men nu ser det ud til, at investorerne ikke længere kan gardere sig ved disse investeringer.

Det skriver Wall Street Journal.

MSCI World-indekset er faldet godt 10 pct. siden maj 2015. I samme periode har amerikanske statsobligationer klaret sig nogenlunde og givet et afkast på godt 1,2 pct. ifølge Citigroup.

Værre ser det ud for investorer i guld og olie. Guldprisen, der engang steg i perioder med finansielt stress, er faldet 9 pct. i perioden, mens olieprisen er dykket 10 pct.

- Vi er i et miljø hvor meget få af de klassiske, likvide, sikre aktiver har ydet beskyttelse, siger Paul O'Connor fra Henderson Global Investors til Wall Street Journal.

Opbruddet i forholdet mellem aktier og sikre aktiver tilskrives centralbankernes stimuli, der har sænket afkastet på statsobligationer og tvunget investorerne ud i mere risikable aktiver.