Industrien rammer historisk lavt niveau

December 2008 blev et historisk lavpunkt for den danske industriaktivitet.

Det viser det sæsonkorrigerede indeks Dansk PMI, der udarbejdes af Dansk Indkøbs- og Logistik Forum, DILF.

Dansk PMI har været opgjort siden januar 1994, og det har aldrig ramt et lavere niveau end i december 2008, hvor industriaktiviteten faldt med 2,0 pct.point i forhold til november måneds niveau på 42,8.

- Udviklingen indikerer historisk svære vækstbetingelser og afspejler tilbagegang hos majoriteten af de danske virksomheder, hedder det blandt andet i rapporten fra DILF.

Mens underindekset for nye ordrer også sætter bundrekord, er der en smule håb at hente i underindekset for produktion, der stiger med hele 9,8 pct.point.Bemærkelsesværdigt er det også, at det er første gang at industriaktiviteten ligger under det neutrale niveau på 50 seks måneder i træk. Det mere stabile 3-måneders glidende gennemsnit påvirkes også af tilbagegangen, der med niveau 41,5 faldt tilbage med 2,7 procentpoint og udviser således det laveste niveau i historien, anfører DILF.

Der er tale om store bevægelser i den underliggende indeks:

- Indeks for nye ordrer faldt 3,8 pct.point til 36,0

- Indeks for produktion steg 9,8 pct.point til 51,6

- Indeks for beskæftigelsen faldt 30,4 pct.point til 17,6

- Indeks for leverandørers leveringstid steg 15,1 pct.pont til 56,9

- Indeks for lagre af indkøbte produkter faldt 20,6 pct.point til 46,1

Indikatoren afspejler aktiviteten i økonomien på baggrund af oplysninger fra landets indkøbschefer. Den er beregnet af Danske Bank i samarbejde med Dansk Indkøbs- og Logistik Forum (DILF), og den er konstrueret, så alle værdier over 50 peger mod økonomisk ekspansion.

Dansk PMI adskiller sig fra industriens konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik ved at være baseret på spørgsmål om virksomhedernes aktuelle situation og ikke om forventninger til fremtiden.

Det lave danske indeks kommer efter, at PMI indeksene for eurozonen var kommet ud lidt dårligere end ventet for december 2009.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )