Fredagens aktier: Lundbeck og DSV satte rekord i negativt marked

Der var rift om Lundbeck og DSV på det danske aktiemarked fredag, hvor begge aktier satte rekord.

Kursfald til særligt A.P Møller-Mærsk og Novo betød dog, at C20 Cap-indekset måtte gå på weekend med et fald på 0,1 pct. til 1163,91.

DSV-aktien steg 2 pct. til 457 kr., efter at amerikanske JPMorgan indledte dækning af transportselskabet med den positive anbefaling "overvægt" og et kursmål på 510 kr.

- Der er rigtig god momentum om DSV i øjeblikket, hvor vi ser god aktivitet på alle markederne, og derfor er det naturligt, at aktien kører rigtig godt i øjeblikket, siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank.

Han tillægger JPMorgans analyse mindre vægt end den generelle stemning omkring aktien - blandt andet fordi udenlandske investorer var største nettosælgere af DSV i fredagens handel.

LUNDBECK UNDVIGER ANALYTIKERNE

Der var også interesse for Lundbeck-aktien, som steg 1,7 pct. til rekordhøje 411,80 kr. Medicinalselskabet er ellers langt fra en analytikerdarling, da kun 2 ud af de 16 analytikere, der ifølge Bloomberg dækker aktien, har en købsanbefaling.

- Der har ikke været nyheder eller rygter fremme om Lundbeck, men der er bare rigtig stærk udenlandsk købsinteresse for tiden, siger Mads Zink.

Mærsk B-aktien faldt til gengæld 1,5 pct. til 12.120 kr. Raterne på containerfragt dykkede i den forløbne uge til det laveste niveau siden marts, viser tal fra Shanghai Shipping Exchange.

- De seneste ratetal har ikke været gode, og det er helt klart med til at trykke aktien, siger Mads Zink.

Novo-aktien var ligeledes med til at presse C20 med et fald på 0,7 pct. til 296,90 kr. I bunden sluttede også TDC, der dykkede 0,9 pct. til 35,73 kr.

Ifølge Danske Bank kan det hænge samme med sidste uges nyhed om, at konkurrenten Plenti har fået dispensation for de nye EU-regler, der forbyder teleselskaberne at tage ekstrabetaling for kundernes brug af telefonen i EU-landene.

- Det er med til igen at sætte en lidt negativ stemning for TDC-aktien, at Plenti har fået dispensation, siger Mads Zink.

NORDEA MANGLER FLYTTEGEVINST

Nordea sluttede midt i C20-feltet med en stigning på 0,2 pct. til 80,90 kr. Banken fortalte onsdag, at den flytter hovedkvarteret til Helsinki, hvilket skal sikre besparelser på 8 mia. kr.

Indtil videre er den positive reaktion udeblevet, da aktien ligger lavere end før annonceringen af planerne.

- Det kan måske skyldes, at mange investorer havde købt sig ind i aktien på en tro på, at Nordea ville flytte til Finland. Derudover er de ventede besparelser måske ikke helt så aggressive som håbet, og samtidig har der også været negative reaktioner på flytningen i Sverige politisk og i befolkningen, og det kan måske koste lidt forretninger, siger Martin Munk, der er aktierådgiver i Jyske Bank.

Fredagens største stigning på fondsbørsen var hos Vestjysk Bank. Aktien handlede fredag uden tegningsretter, hvilket betyder, at man ikke længere har mulighed for at tegne og købe nye aktier i forbindelse med en forestående emission, når man køber aktien.

Det kan ifølge Nordnet have medført forvirring blandt investorerne, da aktien steg hele 82,3 pct. til 6,40 kr.

- Der er måske nogle, der fra morgenstunden ikke har fået med, at i dag er dagen, hvor den handles uden tegningsretter. De ser, at aktien falder næsten 16 kr. (lukkekursen torsdag inklusive tegningsretter, red.) til den nye kurs på 6-7 kr., og så tænker de, at der ikke er nogen grund til det, siger investeringsøkonom Per Hansen.

SAS kunne fortælle, at det har indgået overenskomst med sine danske piloter, og dermed ser flyselskabet ud til at undvige en truende strejke. Aktien steg 1,8 pct. til 17 kr.

/ritzau/FINANS