Finansfokus - uge 4

Læs mere
Fold sammen
Mandag

Det ligner en rolig start på ugen, da de amerikanske finansmarkeder er lukket grundet Martin Luther King dag. Det plejer også at afføde lav aktivitet på de store europæiske fondsbørser.

Den schweiziske luksuskoncern Richemont kommer i centrum med salgstal og kaster ekstra lys over tilstanden hos forbrugerne. Richemont er kendt for sine luksusure Cartier og Montblanc fyldepenne. Efter fire år med vedvarende vækst venter analytikerne, at salget vil stagnere og ligge uændret i selskabets tredje kvartal afsluttende den 31. december. Richemont-aktien er det seneste år faldet godt 50 pct. grundet udsigterne til et hårdere forretningsklima.

EU-kommissionen kommer ved 11-tiden med sine vækstprognoser for 2009 og 2010, og det er nedjusteringer, vi har i vente. Økonomerne taler om, at BNP-væksten i 2009 kan blive det ringeste, vi har set siden 2. verdenskrig, og flere prognoser tyder på, at der kan blive tale om BNP-tilbagegang på mere end 1 pct. For 2010 ventes der igen vækst, dog uden at det bliver sprudlende. Her ligger vækstprognoserne på plus 0,5-1,0 pct.

Tirsdag

Amerikanske Forest Laboratories, som er Lundbecks amerikanske forhandler af antidepressiver, er over middag aktuel med regnskab for tredje kvartal. Regnskabet vil løfte sløret for Lundbecks salg af antidepressiver i USA i perioden. Forest Laboratories sidder også på rettighederne til salget af Alzheimers-medikamentet Namenda (Ebixa i Europa), som Lundbeck har de europæiske rettigheder til.

Teknologigiganten IBM kommer med regnskab for fjerde kvartal, og det kan give en indikation for teknologibranchen som helhed. I tredje kvartal skuffede omsætningen marginalt, mens indtjeningen var lidt bedre end ventet. Specielt de kortsigtede serviceaftaler viste overraskende gode takter i tredje kvartal, hvilket investorerne tolkede som et tegn på, at IBM har formået at få nye kunder ind i butikken trods afmatningen af den globale økonomi. IBM fastholdt i tredje kvartal helårsprognosen om en indtjening på 8,75 dollar pr. aktie. Analytikerne venter en omsætning på 28,4 mia. dollar. Der vil være fokus på, om IBM har yderligere nedskæringer af arbejdsstyrken i ærmet, efter at medarbejdergruppen Alliance den 6. januar forudså nedskæringer på i alt 15.600 stillinger.

På makrosiden kommer der nyt fra Tyskland ved Zew-erhvervstillidsbarometeret for januar, hvor der ventes en forværring efter den seneste række af skuffende tyske nøgletal.

- Vi venter en forværring af Zew-barometeret til minus 55,0 i januar sammenlignet med minus 45,2 i december, siger seniorøkonom Werming K. Perdersen hos Sydbank. De tyske nøgletal er blot blevet værre og værre på det seneste, hvor specielt de tyske fabriksordrer skuffede markant med et voldsomt fald på 27,2 pct. i november på årsbasis. Den tyske BNP-vækst vil være meget dyster i første og andet kvartal i år, bemærker seniorøkonomen.

Zew-erhvervstillidsbarometeret laves på baggrund af et rundspørge blandt 350 investorer og analytikere og angiver forskellen i negative og positive forventninger til den økonomiske vækst i Tyskland de næste seks måneder. Opgørelsen kan bruges som opvarmning til det mere vigtige Ifo-erhvervstillidsbarometer, som offentliggøres den 27. januar.

Onsdag

Den amerikanske teknologikoncern Apple kommer med regnskab for første kvartal, hvilket sker efter overraskende gode regnskabstal for fjerde kvartal, hvor omsætningen steg imponerende 27 pct. trods afmatningen af den globale økonomi. Apple nyder især godt af et øget salg af den populære iPhone, men står også bag Mac-computere og musikafspilleren iPod. Selskabet kom sædvanen tro med konservative prognoser for første kvartal, hvor Apple venter en omsætning på mellem 9-10 mia. dollar, samt en indtjening på mellem 1,06-1,35 dollar pr. aktie.

Sidste uge bød på et par friske analyser på Apple, hvor blandt andet finansgiganten Citigroup ser risiko for en skuffelse med regnskabet for første kvartal, som kan komme 10-15 cent ind under analytikernes forventninger om en indtjening på 1,13 dollar pr. aktie. Analytiker Richard Gardner pointerede, at salget af iPhone kan være faldet til under 4 mio. enheder i fjerde kvartal, efter at der i tredje kvartal blev solgt 6,9 mio. enheder. Også hos det amerikanske finanshus JPMorgan er der bekymring at spore forud for regnskabspræsentationen hos Apple, hvor der ifølge finanshuset har været tegn på en afmatning af iPhone salget på det europæiske marked, mens det amerikanske marked har holdt stand. JPMorgan vurderer dog samtidig, at salget af Mac-computere holder langt bedre stand end i forhold til selskabets konkurrenter.

Apple kom onsdag i fokus i sidste uge, idet den administrerende direktør, Steve Jobs, tager sygeorlov indtil juni. Spekulationerne om Steve Jobs helbredstilstand har længe kørt rundt i markedet. Orlovsperioden på seks måneder fik investorerne til at sende aktien 7 pct. lavere i eftermarkedet.

Torsdag

Novozymes præsenterer sit årsregnskab ved 8-tiden. I seneste regnskab fra Novozymes blev tallene hjulpet af valutaudviklingen med den styrkede dollar, men det ventes kun at kunne ses i marginalt omfang denne gang. I tredje kvartal var valutaudviklingen hovedårsagen til en opjustering, mens væksten var også understøttet af en stærk udvikling i salget af vaskemiddelenzymer, som steg 13 pct. I det tredje kvartal blev det til en lille skuffelse i salget af tekniske enzymer (herunder bioethanol), som steg 7 pct. Netop de to vigtige ben vil være i fokus i regnskabet for fjerde kvartal.

- Salget af enzymer til vaskemiddelindustrien har været hjulpet af de høje oliepriser i årets første tre kvartaler, og det bliver spændende at se, hvordan effekten fra de seneste kraftige fald i oliepriserne vil påvirke væksten. Ellers vil jeg også være opmærksom på meldingerne om det nye Surfactance replacement enzym, hvor indikationer om det kommende salg er i centrum, da enzymet på sigt har et stort potentiale, udtaler senioraktieanalytiker Jens Houe Thomsen fra Jyske Bank, som har en købsanbefaling på Novozymes med et kursmål på 475 kr.

Mens markedet kalkulerer med vækstrater på mellem 5-8 pct. i de kommende år hos vaskemiddelenzymerne, ventes de tekniske enzymer at vise vækstrater i omegnen af 18 pct.

-Salget af de tekniske enzymer vil også blive studeret, og her er statsstøtten til ethanolbranchen i søgelyset. Bioethanolproducenterne er ustabile, og der er set en betalingsstandsning hos en af branchens store, men branchen træder sine spæde skridt, og det ligner lidt den danske vindmøllebranche for 20-30 år siden. Det er aldrig rart, når kunderne har det skidt, men går de ned vil andre overtage produktionsanlæggene, vurderer senioraktieanalytiker Jens Houe Thomsen.

En stor del af opmærksomheden vil være rettet mod prognoserne for 2009. Novozymes pointerede ved seneste regnskab, at selskabet ikke har oplevet eller set tegn fra finansfinanskrisen, men også at Novozymes ikke nødvendigvis er immun over for krisen. Novozymes venter dog, at branchen vil blive mindre ramte end så mange andre. Ved seneste regnskab meddelte Novozymes også, at der er prisstigninger på 10 pct. vej i alle produktsegmenter.

- Det er klart positivt med de annoncerede prisstigninger, men de kan ikke ses i fjerde kvartals tal. Novozymes-aktien er et af de lune steder at befinde sig i tiderne med finanskrise. Novozymes produkter vil blive brugt selv om, der er højkonjunktur eller lavkonjunktur, siger Jens Houe Thomsen, som hæfter sig ved, at Novozymes heller ikke har nogle former for finansieringsproblemer til projekter grundet deres stærke cash flow.

Ved middagstid er det ventet, at Nokia leverer regnskab for fjerde kvartal, og det kommer i kølvandet af to store nedjusteringer grundet den tiltagende svaghed i forretningsmiljøet. Første nedjustering blev leveret den 14. november og allerede på kapitalmarkedsdagen den 4. december blev det til nummer to, hvor Nokia skrev, at nedgangen er fortsat med kraftige fart. Nokia venter nu, at salget af mobiltelefonenheder vil falde 5 pct. i 2008, og det vil være første fald i branche siden 2001.

- Vi forventer, at Nokia via sin styrke benytter afmatning til at styrke positionen yderligere - i hvert fald får aktører som Motorola og Sony Ericsson utrolig svært ved at levere overskud på kort sigt. Har Nokia problemer så har Motorola og Sony Ericsson større problemer, pointerer senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank, som har den negative undervægt anbefaling på Nokia-aktien.

Verdens største softwareproducent Microsoft kommer med regnskab for andet kvartal, efter at både indtjeningen og omsætningen kom ud bedre end analytikernes forventninger i første kvartal. Prognoserne for andet kvartal skuffede modsat investorerne, hvor Microsoft i større grad ventes at være ramt af afmatningen af den globale økonomi. Indtjeningen ventes at lande mellem 51-53 cent pr. aktie, mens omsætningsprognosen lyder på mellem 17,3-17,8 mia. dollar i andet kvartal.

Der vil være en del fokus på salget af spillekonsoller, hvor Microsoft står bag Xbox 360, mens konkurrenterne Sony og Nintendo henholdsvis har PlayStation 3 og Wii. Seneste tal fra analyseselskabet NPD Group viste, at Nintendo solgte 2,04 mio. spillekonsoller på det amerikanske marked i november, hvor Microsoft til sammenligning solgte 836.000. Microsoft har i perioden sænket prisen på Xbox fra 280 dollar til 200 dollar i kampen mod konkurrenterne, hvor Playstation 3 er mere end dobbelt så dyr som Xbox. Spillekonsollen Wii koster 250 dollar på det amerikanske marked.

Der har forud for regnskabspræsentationen været omfattende spekulationer om massive nedskæringer hos Microsoft, hvor der i krogene snakkes om tocifrede procentrater af den samlede arbejdsstyrke eller helt op til 15.000 medarbejdere, hvilket svarer til 17 pct. af arbejdsstyrken. Det bliver derfor også interessant at se om der i forbindelse med regnskabstallene kommer nyt herom.

Fredag

Klassens store dreng General Electric (GE) er regnskabsaktuel inden amerikansk åbning. GE er verdens største industrikonglomerat, og overraskelser fra giganten kan blive toneangivende for det globale aktiemarked, hvilket vi også har set flere gange i 2008. Helt uhørt er det blevet til tre nedjusteringer i 2008, fra GE, som inden 2008 skulle 5 år tilbage for at finde den type meddelelser. GE er blevet rystet af sine finansaktiviteter, og udviklingen med tiltagende tilbagegang i konjunkturerne vil også påvirke gigantens vigtige industriaktiviteter, modsat bør medicoaktiviterne bedre kunne modstå problemerne. GE's vindenergidivision GE Wind, som er en Vestas-konkurrent, ventes at vise solide vækstrater. Og eventuelle meldinger i GE Wind regnskabet vil blive studeret af Vestas-investorerne.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )