Fald i guldpris sætter boble-snak i gang

Guldprisen er raslet ned siden slutningen af sidste uge. Flere analytikere mener, at der har været en boble i guldmarkedet, og at prisen skal yderligere ned.

Guldprisen er raslet ned den seneste tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANK RUMPENHORST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investorer med guldbarrer i pengetanken, har fået en slem forskrækkelse i løbet af den seneste uge.

Siden torsdag er guldprisen raslet ned med 11 procent til det laveste niveau siden juli 2011, og flere analytikere taler nu om en guldboble.

Onsdag sænkede det amerikanske finanshus Morgan Stanley sit estimat for guldprisen drastisk med henholdsvis 15 og 16 procent i 2013 og 2014, dog mener finanshuset stadig, at guld vil stige i værdi.

Noget mere dyster lyder dommen fra Saxo Privatbanks Investeringsdirektør, Teis Knuthsen, der ikke er i tvivl om, at guldprisen er i en boble. Hans beregninger viser, at prisen skal 50 procent længere ned.

»Præcist hvornår en boble brister er svært at sige noget om. Men alene det at priserne sætter sig lidt, kan være nok til at de mest spekulative investorer sælger ud,« siger han og fortsætter:

»En eller anden dag er der flere sælgere end købere, og så rammer man et teknisk punkt, som vi gjorde i sidste uge. Så siger det bom, og så er der ikke noget nedenunder,« siger han.

Guld er steget på frygt om inflation

Guldprisens popularitet de seneste år skyldes ifølge Saxo Bank-direktøren i høj grad frygt for inflation pga. pengepolitiske lempelser fra verdens store centralbanker. Det har betydet, at guld er blevet set som en sikker havn, men en overvurderet havn, mener Teis Knuthsen.

»Selv efter inflation er guldpriserne mere end fordoblet siden 2007, og de sidste 10 år er guldpriserne steget mange gange mere end aktiemarkederne,« siger Teis Knuthsen.

Hvis man køber præmissen om, at guldprisen har været inde i en boble, er spørgsmålet hvorfor den brister netop nu. Hos Nordea mener guldekspert og senioranalytiker, Thina Saltvedt, at vi skal kigge over Atlanten mod Den Amerikanske Centralbank, FED. I forrige uge indikerede FED, at man allerede i år vil begynde at sætte seddelpressen lidt i bero og nedtrappe de omfattende kvantitative lempelser.

»Lempelserne har været en af de store drivkræfter for investeringer i guld. Så de her indikationer fra FED har nok bidraget til, at investorerne sælger ud af både aktier, andre typer råvarer og guld, og hellere vil sidde med kontanter,« siger Thina M. Saltvedt og fortsætter:

»Derudover har vi fået nogle svagere nøgletal fra amerikansk økonomi på det seneste, og i mandags fik vi tal, der viste lavere vækst i Kina, som er én af verdens store opkøbere af guld,« siger hun.

Cypern presser guldpris

En medvirkende årsag til faldet i guldprisen kan også være, at Cypern er gået med til at sælge ud af sine guldreserver som et led i landets redningsplan. Det har fået investorer til at frygte, at andre centralbanker vil gøre det samme.

»Det er ekstremt sjældent, at man går ud og sælger af sine guldreserver. Og når der kommer mere guld ud på et marked, som allerede er faldet i pris, er det selvfølgelig et negativt signal,« Thina M. Saltvedt

Hun peger også på, at guldfaldet kan skade andre lande, hvis centralbanker ligger inde med store gulddepoter.

»Man kan jo sige, at det er deres sparepenge, der taber værdi. Det slækker landenes mulighed for at betale deres gæld. Guld er en sikkerhed, der betyder noget for landenes kreditværdighed,« siger hun.