Danske aktier fortsætter i højt humør efter bedste dag i C25s levetid

Der er igen godt humør på aktiemarkedet onsdag, efter at Demokraterne og Republikanerne i Washington blev enige om en gigantisk redningspakke til den amerikanske økonomi.

Stemningen er høj på aktiemarkedet i øjeblikket – men hvor længe vil det vare? Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Lane/EPA/Ritzau Scanpix

Forårsstemningen fortsætter på aktiemarkedet, og i Europa er børserne onsdag igen åbnet med pæne plusser.

Det danske eliteindeks, C25, er oppe 3,9 procent fra morgenstunden, ført an af stigninger på 8,1 procent​ og 8 procent​ for henholdsvis Rockwool og Vestas. Det gode humør kommer efter en tirsdag, hvor aktiemarkederne verden over galopperede højere og hjalp C25 til en stigning på 4,1 procent​ – den største stigning på en enkelt dag siden indekset blev oprettet i 2016.

Det er en blanding af enorme hjælpepakker fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og en finanspolitisk redningskrans fra regeringen i Washington, der har dulmet markedspanikken. Tidligt onsdag morgen dansk tid blev Demokraterne og Republikanerne efter hårde politiske kampe endelig enige om en aftale til 2.000 mia. dollar, der blandt andet omfatter en check til de fleste amerikanere.

Læs: Analyse: Gigantisk livline til amerikansk økonomi mildner nedturen – men stopper den ikke

Udsigten til aftalen hjalp tirsdag de amerikanske aktier til flotte stigninger. S&P 500-indekset havde sin bedste dag siden 2008 med en spurt på 9,4 procent​, og Dow Jones-indekset havde sin bedste dag siden 1933 efter en stigning på 11,4 procent​. Futures peger på endnu en positiv dag onsdag i USA, omend med mere afdæmpede gevinster.

Er det så bunden nu?

De seneste dages optimisme på aktiemarkedet har fået investorerne til at spekulere i, om coronapanikken er ved at aftage, og om bunden nu er nået. Det er der blandt analytikere ikke enighed om.

»Det skal holdes for øje, at de fleste bear markets (aktiefald på mere end 20 procent​, red.) oplever skarpe og voldsomme modbevægelser opad. I 2008 så vi det flere gange, og i den nuværende nedtur har vi også set det en del gange over de seneste uger. Stigningen i går kan være en »optimistfælde«, som giver en mulighed for at sælge på bedre niveauer, hvis politikerne skuffer,« skriver Michael Hewson, chefmarkedsanalytiker hos CMC Markets i London.

Hos Sydbank er cheføkonom Søren V. Kristensen også påpasselig med at sige, at markedspanikken og de voldsomme udsving er drevet over. Han peger på, at investorerne stadig er nervøse over, hvor hurtigt coronavirussen spreder sig i Vesten, særligt i USA, hvor »kurverne lige nu ser uhyggelige ud«.

Millionbyen New York er især hårdt ramt, og det officielle antal smittede i byen er omkring 16.000. Ifølge guvernør Andrew M. Cuomo vokser udbruddet med »astronomisk hastighed« i byen.

»Den situation (i USA, red.) har potentiale til at give flere rystelser på de finansielle markeder. Det samme har de økonomiske nøgletal, som i de kommende uger og måneder vil rulle ind. Det er helt afgørende, at hjælpepakkerne inden for en overskuelig fremtid får sat en bremse på tabet af arbejdspladser og konkurser. Ellers bider krisen sig fast,« siger han.

De første nøgletal har allerede været deprimerende læsning. De såkaldte PMI-tal for euroområdet, der kom ud tirsdag, peger på et fald i økonomisk aktivitet i Europa i 2020 på omkring fem procent​.

Bagstopperne er på plads

Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, er dog mere optimistisk. Han skriver i en kommentar onsdag morgen, at »investorerne ledte efter bunden og fandt den 23. marts«.

»Aktierne vil fortsat bevæge sig ganske meget op og måske også ned, men »bagstopperne« for den økonomiske nedtur, som bliver markant, men formentlig kortvarig, er nu på plads,« skriver han med henvisning til den finanspolitiske redningskrans i USA og de store stimuluspakker fra centralbankerne.

»De kommende dage og uger kan markederne fortsat tænkes at bølge frem og tilbage. Der kan komme fald igen, men næppe noget som får aktierne til at falde under mandagens bund, med mindre smittetallene i Asien igen begynder at stige, eller at udbrud i USA viser sig helt uden for kontrol,« skriver han.