Solstrejf over danske aktier: Bedste dag i C25s levetid

Der er forårsstemning på finansmarkedet, og over hele Europa har der tirsdag været historisk store stigninger. Men analytikere frygter, at vi endnu ikke helt har ramt bunden.

Der er forårsluft at spore i aktiemarkedet tirsdag. Danske aktier havde deres bedste dag, siden C25-indekset blev oprettet i 2016.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix

Det er ikke kun dystre markedsnyheder, der kommer ud her under coronakrisen.

Tirsdag har det danske eliteindeks, C25, nemlig haft en forrygende dag og slået rekord i forhold til, hvor meget det kan stige på en enkelt handelsdag. Indekset er lukket med en stigning på 4,1 pct., hvilket markerer det største daglige hop, siden det blev oprettet i 2016.

»I går gik Fed (den amerikanske centralbank, red.) all in, og det er dét, markedet har sukket efter,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank.

I resten af Europa har der tirsdag også lydt et lettelsens suk. Det tyske DAX 30-indeks er steget 11 pct, mens det paneuropæiske Stoxx Europe 600 er klatret 8,4 pct. – den største stigning siden 2008. I USA åbnede markedet med stigninger på næsten ti pct.

»Det hele handler om, hvilken virkelighed vi vågner op til efter coronavirussen. Om det er én, hvor rigtig mange virksomheder er gået konkurs, hvor mange forsyningskæder er brudt, og vi egentlig på mange måder skal starte forfra. Men efter det, vi fik fra Fed, er der klare forhåbninger om, at stater og centralbanker er villige til at gøre »whatever it takes« for at sikre, at vi vågner op til en hverdag, der ligner den, vi forlod. Så der er skabt en bagstopper, der gør, at man har lov til som investor at have tillid til, at der er en positiv virkelighed bagefter,« tilføjer Sydbank-analytikeren.

Fed hiver tungt skyts frem

Mandag eftermiddag hev den amerikanske centralbank det tunge skyts frem og lovede at købe obligationer i ubegrænsede mængder, så længe det er nødvendigt for at stabilisere økonomien og finansmarkedet under coronakrisen.

Udmeldingen var dog ikke nok til at sende aktiemarkedet i plus mandag, og i både USA og Europa lukkede børserne med store fald. Investeringseksperter tilskriver dels dette mandagens manglende optimisme, og at der var usikkerhed om, hvorvidt Kongressen ville godkende en gigantisk finanspolitisk redningskrans til amerikanske virksomheder og husholdninger. Demokraterne stemte hjælpepakken ned, men der er forventning om, at der hurtigt kommer en aftale i hus.

Sker det, burde det ifølge Jacob Pedersen give endnu et tegn til aktiemarkedet om, at der nu er lysere tider på vej.

»Det, der kom fra Fed i går, koblet sammen med, at der formentlig snart også kommer noget stort finanspolitisk fra USA – hvis de to ting ikke er nok til at forbedre investorernes humør, så er det godt nok svært at få øje på, hvad der kan,« siger han og fortsætter:

»Den gode stemning i dag kunne være bevis på, at vi er på vej i den rigtige retning, men det er stadig for mig for tidligt at sige, at det er lige nu, at stemningen ændres fuldstændigt.«

Derfor er han heller ikke begyndt at gå på tilbudsjagt i aktiemarkedet endnu, selv om de store indeks er faldet mellem 30 og 40 pct., siden coronaudbruddet for alvor ramte Europa i midten af februar.

Ingen bund endnu

Andre store investeringshuse er også påpasselige med at kalde bunden på aktiemarkedet endnu. Den amerikanske storbank Goldman Sachs regner med, at det toneangivende S&P 500-indeks kan falde til en kurs på 2.000 på den korte bane, før det vender. Det svarer til et fald på 11 pct. fra lukkekursen på 2.237 mandag.

Aktiemarkederne i Danmark og USA følger ikke slavisk hinanden, men har ofte den samme retning. Hvis amerikanske aktier dykker yderligere, kan man derfor godt forvente, at det danske følger efter.

Et af de helt afgørende parametre for investeringseksperter i øjeblikket er at se en vending i antallet af nye smittede. Særligt udviklingen i USA, hvor nedlukningen er sket senere end i Europa, bekymrer aktieanalytikerne.

»Til trods for de hidtil usete hjælpepakker fra centralbankerne og regeringerne er bunden ikke nået endnu,« skriver Edward Moya, seniormarkedsanalytiker hos Oanda i New York.

»Volatiliteten skal aftage først, og investorer skal ikke være overraskede, hvis vi ser endnu en kæmpe nedtur, før nogen tør sige, at det er bunden. De mest ødelagte aktier viser tegn på liv, så der er en følelse af, at vi er tæt på,« tilføjer han.

Verdens bedste chance for at købe aktier

Når først panikken har lagt sig, er der for de fleste strateger heller ingen tvivl om, at der vil være nogle geniale opkøbsmuligheder på aktiemarkedet. Jacob Pedersen kalder det »verdens bedste chance for at købe aktier«, hvis vi vel at mærke ikke er endt i en finanskrise og en dyb recession.

Han tror dog ikke, at vi kommer tilbage til rekordkurserne, vi så i februar, lige med det samme. Det danske eliteindeks ramte sit højeste niveau nogensinde 19. februar i en kurs på 1.377 efter en tiprocents spurt fra nytår og en stigning på 26 procent i 2019.

»Min mavefornemmelse siger mig, at der kommer til at gå lang tid, hvis vi skal helt tilbage til de niveauer. Markedet var meget dyrt prissat, inden virussen brød ud,« siger Jacob Pedersen.