Midt i aktiemørket er der ét land, der overrasker

Kinesiske aktier har klaret sig væsentligt bedre end europæiske og amerikanske i år. Hurtigere inddæmning af coronasmitten og økonomiske tiltag fra myndighederne har været med til at give dem et forspring, siger eksperter.

Kina er langsomt ved at lukke landet op efter coronaudbruddet. I Europa og USA er vi først lige begyndt på nedlukningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens aktiemarkederne vælter ned i det meste af verden, er der ét sted, hvor det ikke ser helt så dystert ud: Kina.

Siden nytår er landets brede CSI 300-indeks »kun« faldet 14 procent, hvilket sætter det på en klar førsteplads i 2020 blandt verdens toneangivende aktiemarkeder.

Til sammenligning er amerikanske aktier dykket cirka 30 procent​ i år, det danske eliteindeks C25 er nede 20 procent​, mens tyske aktier har tabt hele 35 procent​. De store fald i Vesten kommer, efter at coronavirussen i februar for alvor begyndte at sprede sig i Europa og USA og endnu ikke er inddæmmet.

Men hvorfor er kinesiske aktier så ikke blevet lige så hårdt ramt? Virussen brød trods alt ud i Kina og har allerede ramt den kinesiske økonomi hårdt. Industriproduktionen faldt i januar og februar med 14 procent sammenholdt med året før, mens detailsalget dykkede med 21 procent.

»Kina har været effektive til at få styr på virussen for det første. I Europa og USA har man nølet med for alvor at komme i gang med at teste, hvilket har været en af succeserne i Kina og Sydkorea,« forklarer Allan von Mehren, chefanalytiker og Kina-økonom hos Danske Bank.

»Man har også i Europa og USA nølet med at få lukket ting ned for at få stoppet smitten. Da kineserne fandt ud af, at de havde et problem i Hubei-provinsen (epicentret for coronavirussen, red.), lavede man strenge tiltag i resten af Kina. Da man opdagede, at der var et problem i Italien, gik man ikke med det samme i gang med tiltag i resten af Europa,« tilføjer han.

I Kina er der de seneste tre uger blevet konstateret under 1.000 nye coronatilfælde. Til sammenligning er udbruddet eksploderet i Italien, og der er nu knap 60.000 smittede mod godt 1.000 i begyndelsen af marts. Den seneste uge har sygdommen også spredt sig hurtigt i USA, hvor over 35.000 nu er syge. Særligt spredningen i USA har gjort aktiemarkedet nervøst, fordi en recession i verdens største økonomi frygtes at trække spor i det globale finansmarked flere år frem.

Målrettet hjælp til økonomien

Ud over de drastiske tiltag for at inddæmme virussen har de kinesiske myndigheder ifølge Allan von Mehren også været hurtigere og mere præcise i deres forsøg på at afbøde de negative økonomiske konsekvenser.

I stedet for at komme med store rentenedsættelser, som vi har set i USA og Europa, har Kina mere strategisk hjulpet de sektorer, der bliver hårdest ramt, forklarer han. I sidste uge holdt den kinesiske centralbank, People's Bank of China, for eksempel sin ledende rente i ro, på trods af spekulation om, at den ville følge med Den Europæiske Centralbank og Federal Reserve, der begge har sat renten markant ned.

Til gengæld har den kinesiske centralbank sænket sine kapitalkrav for bankerne, hvilket har hjulpet til, at der er rigelig likviditet på det kinesiske bankmarked, og at interbankrenten ifølge Bloomberg er faldet til det laveste niveau siden 2006. Den rigelige likviditet står i skarp kontrast til situationen i Europa og USA, hvor frygten for en likviditetskrise har været med til at forøge markedspanikken.

»De har været hurtige til at stille en diagnose og målrette hjælpen i stedet for at bruge værktøjer, der virker meget bredt. Det er fint nok, man sætter renten ned andre steder, men det gør jo ikke, at virksomheder går ud og investerer, for usikkerheden er stadig meget stor,« siger Allan von Mehren.

»Kina har været hurtige til at se, at det er små og mellemstore virksomheder, der bliver rigtig hårdt ramt, så de har sænket elektricitetspriserne, sænket skatterne og sat renterne ned for kun den gruppe,« siger Danske Bank-analytikeren.

Vækst gennem infrastruktur

Derudover har den kinesiske regering allerede indledt infrastrukturprojekter for at sætte gang i økonomien igen. En talsmand for regeringen sagde i lørdags, at Kina vil stimulere vækst i den private sektor ved at accelerere udbygningen af 5G, oprette flere datacentre og bygge »smart cities«.

Allan von Mehren, chefanalytiker og Kina-økonom hos Danske Bank

»De har den fordel, at de kan træffe beslutningerne hurtigere end i USA og Europa. Her tager det tid at blive enige om at lave infrastrukturinvesteringer, hvor de skal ligge, og hvem der skal have gavn af dem.«


»De har den fordel, at de kan træffe beslutningerne hurtigere end i USA og Europa. Her tager det tid at blive enige om at lave infrastrukturinvesteringer, hvor de skal ligge, og hvem der skal have gavn af dem,« siger Allan von Mehren.

»I Kina sætter man hurtigt gang i investeringsprojekter som metrobyggerier og nye veje ude på landet, så man hurtigt kan få skabt nogle arbejdspladser,« tilføjer han.

Forspring i forhold til Europa

Der er ingen tvivl blandt økonomer om, at Kina ligesom resten af verden bliver hårdt ramt af coronavirussen. Den amerikanske storbank Goldman Sachs anslår, at Kinas bruttonationalprodukt falder ni procent​ i første kvartal og »kun« stiger tre procent​ i hele 2020. Før coronaudbruddet regnede Goldman Sachs med kinesisk vækst på 5,5 procent.

Men efter at have være lukket ned i ugevis på grund af coronavirussen er Kina nu langsomt begyndt at åbne sine fabrikker og butikker igen. Det giver landet et forspring i forhold til Europa og USA, der stadig er i gang med at lukke hele regioner ned og indføre udgangsforbud.

Det er ifølge Aidan Yao, Kina-seniorøkonom hos AXA Investment Managers, også en af grundene til, at de kinesiske aktier klarer sig bedre end andre markeder.

»De økonomiske konsekvenser af coronavirussen står nu mere klart i Kina, efter at toppen er blevet nået, hvorimod det er uklart, hvordan tingene vil udfolde sig i Vesten. Markedet kan ikke lide usikkerhed,« siger han.