Kina hårdt ramt af dykkende produktion og stigende arbejdsløshed

Analytikere undrer sig over, at det stramt styrede Kina offentliggør så dystre tal efter coronavirussen.

Kina er hårdt ramt af coronavirussen, viser det nationale statistikkontors tal for januar og februar, hvor produktionen er faldet voldsomt, og arbejdsløsheden er skudt i vejret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Plavevski/EPA/Ritzau Scanpix

Dønningerne efter coronavirussen rammer Kina historisk hårdt. Allerede nu er nøgletallene for verdens næststørste økonomi nogle af de værste, der nogensinde er set.

Industriproduktionen faldt i januar og februar med 13,5 procent sammenholdt med året før, mens detailsalget dykkede med 20,5 procent, og investeringerne i fast ejendom lå 24,5 procent lavere, mens investeringerne i infrastruktur er gået 30,3 procent tilbage. Samtidig er arbejdsløsheden skudt i vejret til rekordhøje 6,2 procent i februar, skriver det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg News på baggrund af officielle tal fra Kinas statistiske kontor.

Dårlige tal undrer analytikere

Tallene ligger langt under, hvad analytikerne havde forventet, skriver den britiske finansavis Financial Times, og der er undren over, at det kommunistiske styre, som kontrollerer nyhedsstrømmen tæt, har valgt at lægge de dårlige tal frem.

Det var i millionbyen Wuhan, at coronavirussen brød ud i december og på kort tid lammede verdens mest befolkede land.

»Det virkelige chok kan blive meget større, end disse dybt negative januar-februar-tal antyder, fordi nedlukningerne først begyndte 23. januar,« siger Ting Lu, cheføkonom i det japanske finansieringsselskab Nomura med fokus på Kina, til Financial Times.

I første omgang lukkede en lang række kinesiske fabrikker som følge af coronavirussen, men mange økonomer er nu bekymrede for, at Kina kan se frem til et dyk i efterspørgslen, nu hvor resten af verden skærer ned på importen af varer. Dermed kan Kina vente nye, økonomiske øretæver, og den kinesiske centralbank er ifølge analytikerne nødt til at rykke kraftigere ud for at få gang i økonomien igen.

Nye slag på vej i marts og april

»Når nu coronavirussen spreder sig næsten overalt, vil den globale efterspørgsel og de globale forsyningskæder få et slag, og det vil ramme Kinas producenter og eksporten i marts og april,« vurderer Iris Pang fra ING Bank NV i Hongkong over for Bloomberg.

Kina er hjemland for produktion for store dele af verden.

Den kinesiske regering under præsident Xi Jinping havde et mål om en økonomisk vækst på seks procent i år.