Gigantisk amerikansk hjælpepakke sender aktier på himmelflugt

Aktiemarkederne ledte efter bunden og fandt den, mener investeringsøkonom. Amerikansk hjælpepakke er vedtaget.

Aktierne er i voldsom optur efter deres lige så voldsomme nedtur. Arkivfoto: Bryan R. Smith/EPA/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu vejrer aktieinvestorerne morgenluft. De amerikanske aktier har haft den bedste dag på fondsbørsen siden 1930erne.

Det skriver investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet i en kommentar til nattens udvikling på de finansielle markeder, hvor de daglige udsving og hastigheden i nedturen gennem de seneste uger har været ekstreme.

Men gårsdagens optur var på ca. ti procent. efter vedtagelsen af den amerikanske hjælpepakke på 2.000 mia. dollar mod coronakrisen.

»Aktierne har formentlig passeret lavpunktet mandag den 23. marts. De kommende dage og uger kan markederne fortsat tænkes at bølge frem og tilbage. Der kan komme fald igen, men næppe noget, som får aktierne til at falde under mandagens bund, medmindre smittetallene i Asien igen begynder at stige, eller at udbrud i USA viser sig helt uden for kontrol,« vurderer Per Hansen.

Kursstigninger fortsatte på asiatiske markeder

Det er både mandagens pengepolitiske lempelser fra den amerikanske centralbank og udsigten til den finanspolitiske redningskrans i USA, der får aktierne til at stige. I Europa lukkede Stoxx 600-indekset tirsdag med en fremgang på 8,4 procent, og natten til onsdag er de kraftige kursstigninger fortsat på de asiatiske markeder.

I Danmark havde eliteindekset, C25, sin bedste dag siden indekset blev oprettet i 2016, og lukkede med en stigning på 4,1 pct.

Researchchef Jasper Lawler fra investeringsbanken London Capital Group vurderer, at investorerne har ventet på, at USA skulle tage lederskab over de stimulerende tiltag.

Han advarer dog om, at udviklingen hurtigt kan gå den anden vej, hvis to faktorer viser sig:

»Hvis enten virussen spreder sig ude af kontrol, eller hvis stimulanserne ikke er nok til at give økonomien et tilstrækkeligt stort skud i armen til at få den ud af koma,« skriver han i en kommentar.