Fejlslagen amerikansk gigantpakke trækker aktier ned igen

Amerikanske børskurser vender nedad tidligt mandag morgen, efter en hjælpepakke blev afvist af Demokraterne. Men der er stadig håb om at få vedtaget et gigantisk økonomisk modtræk til coronavirussens økonomiske hærgen.

En stor amerikansk hjælpepakke til økonomien er endnu ikke vedtaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Weekendens håb om en hjælpepakke på ikke mindre end 2.000 milliarder dollar til at komme amerikansk økonomi til undsætning blev vendt til en nedtur, da Demokraterne søndag afviste at stemme for pakken.

Det fik både amerikanske og europæske aktiefutures til at falde i de tidlige timer af mandagen. Det toneangivende S&P 500-indeks' futures har mandag morgen været ude for et fald på fem procent, og de amerikanske indeks faldt allerede tungt i fredagens handel med op til 4,55 procent.

Men der er håb for at få en hjælpepakke gennemført, og den vil have en gavnlig effekt, vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

»Hvis den bliver vedtaget, vil investorerne se det som et godt udgangspunkt for at bagstoppe den økonomiske nedtur. Investorerne holder samtidig øje med, hvor meget Tyskland vil stimulere sin økonomi,« vurderer han tidligt mandag morgen.

Søndag advarede Demokraterne i USA om, at pakken efter partiets mening ikke gjorde nok for at hjælpe det arbejdende folk, mens den modsat fokuserede for meget på at redde nødlidende selskaber gennem krisen.

Det blev understreget af Demokraternes formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

Men senere sagde Demokraternes mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, at uenighederne over hjælpepakken vil kunne overkommes over de næste 24 timer, hvilket giver håb om en hurtig vedtagelse derefter.

De asiatiske markeder mandag morgen udviser et blandet billede med japanske aktier, der stiger 2,62 procent, mens Hong Kongs og Kinas indeks falder.

Med hjemlige briller påpeger Per Hansen, at de seneste uger har medført kursfald på 25 procent for det danske aktieindeks, omkring 30 procent for S&P 500 og mere end 35 procent for det tyske DAX-indeks.

»Fortiden siger, at tab i gennemsnit bliver indhentet, men det kan meget vel tage meget længere tid, end investorerne antager. Efter dotcom-boblen tog det ultimativt 29 måneder, før indekset bundede ud,« påpeger han.

Dengang tabte investorerne i gennemsnit 44,7 procent af de investerede midler i S&P 500-indekset, før indekset bundede ud. Og først 85 måneder senere passerede aktierne igen den tidligere top fra dotcom-boblen, og det var umiddelbart herefter, at subprimekrisen satte ind.

Fra den efterfølgende børstop i 2007 gik der 19 måneder, før aktierne bundede ud i marts 2009. Denne nedtur var på indeksniveau på 51,6 procent, oplyser Per Hansen.

Han vurderer, at smittetal og finanspolitisk støtte afgør, hvornår bunden for markederne er nået.

»De kommende dage og uger vil investorerne holde ekstra øje med kombinationen af nye smittede og de finanspolitiske stimulanser, der kommer fra først og fremmest USA og Tyskland, men også i blandt andet Kina,« skriver han i en kommentar.