Brug sund fornuft og undgå hasardselskaber

Trods den specielle nytårsstemning bør man som investor være lige så objektiv i januar som i december.

Læs mere
Fold sammen
Det nye aktieår 2009 startede med brask og bram, og det frister ganske givet en hel del investorer til straks at sætte hele kapitalen i spil for at være med fra starten. Specielt hvis man har et grimt underskud fra 2008 at rette op på.

Men her skal man lige klappe hesten, inden man begynder at tro på guld og grønne skove. Der er nemlig ingen forskel på de fundamentale forhold i hverken verdensøkonomien eller de enkelte selskabers bundlinjeresultater, bare fordi vi har passeret et årsskifte. Inflation, rente, arbejdsløshed og så videre er fløjtende ligeglad med, om kalender viser 31. december eller 1. januar.

Psykologisk effekt

Der kan godt være en psykologisk effekt af, at vi nu er startet på et nyt år, men almindelig sund fornuft taler for, at denne effekt bliver kortvarig. Og når denne »nu begynder vi forfra-stemning« er drevet over, vil aktiemarkedet igen begynde at vurdere forholdene objektivt. Det kan godt give nogle gevaldige tømmermænd, hvis man har været for hurtigt ude i forsøget på at være med på en optur fra starten.

I stedet bør man være nøjagtig lige så objektiv i januar, som man forhåbentlig var det i december. Det vil sige, at man bør analysere de enkelte aktier hver for sig og vurdere, om kursen for netop denne aktie stemmer med den forventede indtjening i det selskab, som aktien er en ejer-andel af. Det er AktieUgebrevets vurdering, at det efterhånden er tilfældet for en række selskaber, og i de tilfælde, kan man med god samvittighed give sig til at samle »billige« aktier op med henblik på en længerevarende investering.

Her kan man for eksempel overveje konjunkturfølsomme aktier som Rockwool og H+H International, som er faldet betydeligt mere i kurs end markedets gennemsnit. Og efter vores vurdering også mere end en langsigtet sammenligning mellem indtjening og markedsværdi kan bære.

Til gengæld skal man fortsat holde sig fra aktier, hvor faldet i aktiekursen ikke kun skyldtes konjunkturnedgang, men også problemer i selve selskabet. Her kan for eksempel nævnes Bang & Olufsen, som udmærkede sig i 2008 med meget store nedjusteringer, direktørfyring, og en bestyrelsesformand, som insisterede på, der skam ikke var nogen problemer. Hvorefter man så nedjusterede igen.

Sådanne selskaber er hasardprægede, og bør ikke indgå i investeringsovervejelserne. Heller ikke selv om de på kort sigt kan levere store kursstigninger.