Analytikernes krystalkugle: Få spillere skal trække aktielæsset i 2017

95 procent af den store aktieoptur ligger bag – og ikke foran – investorerne, lyder den noget dystre melding fra aktieanalytikere på dagen, hvor det nye handelsår ringes ind. Men enkelte aktiehåb er værd at holde øje med.

Flere af de danske C20-selskaber har kæmpet gevaldigt med at levere stærke ­afkast til investorerne i 2016. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som investor skal man nok ikke sætte alle sine 2017-penge på, at aktierne kommer til at galoppere af sted, som vi har set det i tidligere år. Sådan lyder det fra aktieanalytiker Per Hansen fra Nordnet og aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

Flere af de danske C20-selskaber har nemlig kæmpet gevaldigt med at levere stærke ­afkast til investorerne i 2016. Det er den tid­ligere aktiekæledægge Novo Nordisk et ­eksempel på. Aktien er dykket i omegnen af 40 procent.

»Jeg tror, vi kommer til at se et aktiemarked lidt ligesom i 2016, hvor man ikke som investor må forvente, at man bare kan stå på toget og så blive forgyldt,« siger Jacob Pedersen.

Heller ikke Per Hansen forventer at se en »markant indtjenings-acceleration« hos virksomhederne.

»Vi har moderat fremgang, men ikke noget, der er rigtig prangende,« siger han.

Derfor lyder analytikernes råd, at man som investor i 2017 bør sortere groft i udvalget og lede efter de aktiespirer, der for alvor kan trække læsset på det danske aktiemarked.

Her fremhæver analytikerne et selskab som Genmab. Nogle sidder måske og grubler over, om det danske biotekselskab kan fortsætte med at levere så flot et afkast som i 2016, hvor Genmab er steget godt 30 procent.

Ifølge Per Hansen er udsigterne lovende:

»Når man kigger på Genmab, er forventningerne meget høje. Indtil videre ser det ud, som om Genmab-aktien kan fortsætte sin optur, fordi Genmab med stor sandsynlighed har de bedste data inden for kræftområdet. Det betyder, at det er meget attraktivt for andre selskaber at arbejde sammen med Genmab om deres teknologier,« siger han.

God chance for Novo Nordisk-comeback

Det er også værd at holde øje med, om der er plads til et comeback for Novo Nordisk. Analytikerne vurderer, at der er 50 procent sandsynlighed for, at selskabet vender tilbage med et pænt afkast til investorerne i 2017.

»Jeg tror ikke, at en 40 procents nedgang i Novo Nordisk svarer til de langsigtede muligheder, der ligger i Novo Nordisk. Det svarer ikke til selskabets pipeline og de data, Novo Nordisk ligger inde med – for Novo Nordisk har de bedste data,« siger Per Hansen.

Men investorerne har ondt i maven med hensyn til, om prispresset eksploderer, og om de amerikanske myndigheder vil tvinge ­medicinpriserne ned.

Ifølge Jacob Pedersen har Novo Nordisk fremlagt en meget forsigtig prognose for 2017 efter et hårdt år. Han mener, at man kan vente sig mere fra den danske medicinalgigant, end vi har set i 2016.

»Novo har haft et år, hvor aktiekursen er blevet mast nærmest til ukendelighed. Der er ingen tvivl om, at Novo vil gøre, hvad selskabet kan for at sikre noget, der er bedre end bare en stabilisering,« siger han.

Kigger man uden for OMX C20, ­peger analytikerne på Asger Aamunds barn, Bavarian Nordic, som en ­interessant aktie.

Hvis tingene flasker sig for ­Bavarian, og produktet Prostvac viser sig at være det, man håbede på, så kan Bavarian Nordic meget vel gå hen og blive en af de aktier, som 2017 bliver meget positivt for, lyder det.

Trump kan træde på Vestas

En aktie som Vestas kommer aldrig rigtig ud af analytikernes søgelys – og slet ikke efter at amerikanerne valgte Donald Trump, der 20. januar sværges ind som USAs præsident.

»Donald Trump hader vindmøller, og det bliver meget spændende at se, hvor travlt han får med at kaste sig over andre ting, inden han forsøger at afspore vindmølleindustrien,« siger Jacob Pedersen.

Aktieanalysechefen understreger, at han ikke har fantasi til at forestille sig, at Donald Trump får held med den afsporing. Men derfor kan vindmølleindustrien godt komme i modvind alligevel, fremhæver han.

»Det er bare et spørgsmål om, hvorvidt Trump vil gennemføre sin skattepolitik og som kompensation udradere en masse af de skatterabatter, som vindmølleindustrien nyder godt af. Det behøver ikke engang være et frontalangreb. Vindmølleindustrien kan godt blive ramt alligevel,« konstaterer Jacob Pedersen.

Vestas er ikke den eneste aktie, analytikerne forventer, at Donald Trump som præsident vil puste kold luft på.

Der står også et stort spørgsmålstegn ud for vognmandsgiganten DSV, som har en stor forretning med at transportere varer til USA. Analytikerne er på DSVs vegne nervøse for, om den kommende præsident Trump får held med at bygge sin meget omtalte handels­mur.

»Hvis Donald Trump vil have en større del af Apples produktion af iPhones til at foregå i USA, kan investorerne komme til at kigge længere efter den indtjeningsvækst, som DSV jo har været fantastisk god til at levere de sidste mange år,« siger Per Hansen:

»DSV har jo nærmest været det rene guld de sidste 15-20 år, selv om den slags transport normalt ikke er noget, man tjener ufatteligt mange penge på. Men DSV er utroligt konsekvent i den måde, selskabet gør tingene på, og det har i 2016 givet et tocifret afkast på ­aktiemarkedet,« konstaterer han.

2017 kommer til at handle om politik

Analytikerne er enige om, at politik generelt kommer til at spille en stor rolle for aktiemarkedet i 2017.

Der er udsigt til valg til både det tyske og franske parlament, og hvis vælgerne peger på en EU-fjendtlig regering i bare ét af de lande, bliver frygten for EU-samarbejdets fremtid større. Det vil lægge sig som en dyne over europæiske aktier i perioder, mener analytikerne.

Et andet vigtigt spørgsmål, analytikerne ser frem til at få besvaret, er, om Donald Trump for alvor vil være i stand til at få den amerikanske økonomi tilbage på sporet.

»Når motoren er blevet varm, tror jeg nok, at investorerne skal vende tilbage,« siger Per Hansen.

Men belært af forventningerne til 2016 holder Per Hansen sig til et udtryk, han selv har forfattet – ud fra berømte ord fra filosoffen Sokrates:

»Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at vi med sikkerhed ikke aner, hvad der kommer til at ske,« konkluderer Per Hansen.