Årets kursraket: Fynsk industrivirksomhed fordobler kursen

Mens det har været et skidt år for det danske eliteindeks for aktier, C20 Cap, som kort før årsafslutningen ligger til at ende året i et fald på omkring 5 pct., så er værdien af aktien i det lille Faaborg-baserede industriselskab Skako blevet mere end fordoblet.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dermed står Skako, der blandt andet laver maskiner og styringsanlæg til betonfremstilling, til at vinde titlen som årets mest stigende på fondsbørsen i København.

På sidste handelsdag i 2015 lukkede Skakos aktie i 44,80 kr., men den kurs er i løbet af året stille og roligt blevet udbygget til 92 kr. - med et kortvarigt toppunkt i oktober på 137 kr. - svarende til et afkast til de aktionærer, der havde aktien fra årets begyndelse, på 111 pct.

TO ÅRS KURSRIDT

Endnu mere markant er udviklingen, hvis man kigger to år tilbage. Ved udgangen af 2014 kostede aktien blot 21,80 kr., så siden dengang er det blevet til en stigning på 333 pct. Kursudviklingen er gået hånd i hånd med en vending i selskabets resultater.

Efter en række hårde år efter finanskrisen, hvor selskabet i 2008-2011 gav et samlet underskud på 170 mio. kr., markerer 2015 for alvor en vending for selskabet, hvor gennemførelsen af nye strategiske tiltag bidrog til et overskud før skat på 13 mio. kr.

- 2015 blev et vigtigt år for Skako. Et år, hvor vi dels nåede en række af de centrale driftsmæssige milepæle, vi havde
sat os, dels begyndte at se fremad, styrke vores forretninger og lægge fundamentet for at opnå den vækst, som vi målrettet vil arbejde på at realisere de kommende år, skrev Skako i årsregnskabet 22. marts 2016.

REGNSKAB RAMPE FOR KURSSTIGNING

I den forbindelse stillede selskabet aktionærerne i udsigt, at 2016 ville byde på et stigende aktivitetsniveau og et resultat efter skat i niveauet 15-25 mio. kr. På regnskabsdagen tordnede aktien i vejret med 25 pct. til kurs 50 - efter at den havde indledt året med en relativ flad udvikling.

Siden fastholdt Skako forventningerne i regnskabet for første halvår i august og ved regnskabet for tredje kvartal i oktober. Det var i dagene op til regnskabsaflæggelsen 27. oktober, at aktien toppede året i 137 kr.

KONTRAKTER GIVER GODT AFSÆT FOR 2017

Et par store ordrer var dengang med til at fyre godt op under aktien, som dog ikke kunne holde niveauet, da regnskabet for tredje kvartal tikkede ind og viste et fald i driftsresultatet. Til gengæld vurderede selskabets bestyrelsesformand, Kaare Vagner, at de nye kontrakter vil give en positiv start på næste år.

- Vi forventer et pænt første kvartal til næste år, og det er jo ret vigtigt at komme godt i gang, sagde bestyrelsesformanden til Ritzau Finans.
Skako har to forretningsområder, der fordeler sig over "Vibration", som udvikler, designer og sælger vibrationsudstyr til industrien, og "Concrete", der producerer maskiner og processtyringsanlæg til fremstilling af beton.
Største aktionær i Skako er Lind Invest ApS med en ejerandel på 30,58 pct. Herefter følger Danske Banks Danica med en ejerandel på 12,59 pct., og Maj Invest og Christian Herskind med aktieposter på henholdsvis 9,98 og 5,34 pct.

Med en aktiekurs på 94,50 kr. har Skako en samlet børsværdi af 285,8 mio. kr.