Aktier/tendens: Venter flad åbning med underliggende uro

Læs mere
Fold sammen
Efter en amerikansk handelsdag, som bød på store udsving, lukkede de asiatiske markeder lavere, og det kan smitte af på fredagens indledende handel på de europæiske markeder. Det danske C20-indeks, som torsdag endte uændret i 251,81, står ligeledes overfor en flad tendens fredag morgen. Banksektoren er fortsat i fokus, mens regnskabet fra amerikanske General Electric, som ventes over middag, kan påvirke retningen på de globale aktiemarkeder.

- Efter et comeback til de amerikanske aktier torsdag, men med efterfølgende fald i Asien får vi nok en flad udvikling i C20-indekset, dog med en fortsat underliggende nervøs stemning. Finansaktierne fortsætter med at være i fokus, og derudover vil det amerikanske konglomerat GE med selskabets regnskabstal i dag også få stor opmærksomhed. Rygterne om konsolidering i medicinalbranchen kan puste lidt liv i Genmab-aktien, efter tidligere spekulationer, men det vil ikke være det primære fokus i dag, vurderer afdelingschef for skandinaviske aktier Ole Kjær Jensen til RB-Børsen.

Nordea: Den nordiske storbank, som torsdag faldt 2,6 pct. til kurs 29,5, har penge i klemme hos den store Parken-aktionær Steen Patrick Vela, tidligere kendt som Steen Larsen. Jyllands-Posten skriver, at banken har ydet et lån til ham på 294 mio. kr. og at hans egenkapital i det seneste regnskab var opgjort til 267 mio. kr., men at han siden har tabt 550 mio. kr. på aktierne i Parken. Nordea har også fået sænket sit kursmål til 40 skr. fra tidligere 52 skr. af schweiziske bank UBS.

Danske Bank, der lukkede 0,5 pct. højere i kurs 55,5, risikerer at skulle tilbagebetale over en mia. kr. til pensionskunder i en gebyrsag anlagt ved Højesteret. Det er pensionsselskabet Danica, som kan blive dømt for at have udstedt ulovlige gebyrer, og hvis selskabet taber sagen, må Danica sandsynligvis tilbagebetale 180 mio. kr. om året i seks år. Det skriver Jyllands-Posten.

Medicinal: Ifølge avisen Wall Street Journal ligger to af verdens største medicinalselskaber Pfizer og Wyeth i forhandlinger om opkøb. Det er Pfizer, der efter sigende vil købe Wyeth til et beløb på helt op til 60 mia. dollar (ca. 336 mia. kr.). Beløbet, som avisen er kommet frem til, er således ca. 20 pct. højere end Wyeth nuværende markedsværdi. Rygterne kan give hele medicinalsektoren et løft fredag morgen.

Vestas-aktien får sænket sit kursmål hos Citigroup til 330 kr. fra 620 kr. Det amerikanske finanshus gentager sin hold-anbefaling på aktien. Det skriver Reuters. Vestas lukkede 2,2 pct. lavere i kurs 288,5.

D/S Norden: Tørlastrederiet, som torsdag steg 2,6 pct. til kurs 179,8, har fået konkurrent-nyt fra det græske rederi DryShips, idet at selskabet har advaret om meget dårlige regnskabstal for fjerde kvartal. Forventningen blandt analytikerne lå på et overskud på 1,28 dollar, men nu melder selskabet, at det forventer et tab på mellem 6,89 - 7,81 dollar pr. aktie. DryShips styrtdykkede 27,7 pct. efter advarslen.

Novozymes: Producenten af enzymer vil fortsat være i fokus efter torsdagens markante stigning på 7,1 pct. til kurs 436, efter at Novozymes leverede et årsregnskab med fortrøstningsfulde udsigter trods finanskrisen.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )