Aktierne på Wall Street fortsætter fremgang efter historisk dag

De amerikanske aktier havde tirsdag den bedste dag på fondsbørsen siden 1930erne, og selvom der var noget mere ro på markedet onsdag, fortsatte opturen efter den milliarddyre hjælpepakke til amerikansk økonomi.

USAs finansminister, Steven Mnuchin, har fået en helt central role i den nuværende krise, hvor forhandlinger gennem flere dage er mundet ud i en rekordstor livline til erhvervslivet. Det smitter af på aktiemarkedet torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den største finanspolitiske hjælpepakke i USAs historie blev tidligere præsenteret efter flere dages tovtrækkeri.

Den store pakke på 2.000 mia. amerikanske dollar, som skal holde den amerikanske økonomi oppe under coronakrisen, har sendt det amerikanske aktiemarked på himmelflugt. Læs mere om selve planen her.

Tirsdag havde de amerikanske aktier haft den bedste dag på fondsbørsen siden 1930erne. Onsdag stilnede det af, men fremgangen fortsatte.

Således lukkede S&P 500 på 1,15 pct., men Dow fortsatte med 2,39 pct., og Nasdaq faldt en smule med -0,45 pct., skriver The New York Times onsdag aften dansk tid.

Den amerikanske avis skriver, at det særligt er nogle af de virksomheder, der forventer at få stor gavn af den amerikanske hjælpepakke, som er steget til tops. Således er Boeing bakket op med mere end 20 pct., mens både American Airlines og Carnical Corporation begge steg med over ti pct.

Håb til danske arbejdspladser

Den store hjælpepakke giver også håb for mange danske job, da USA er tæt på at være Danmarks største eksportmarked. Derfor vækker aftalen også glæde i det danske erhvervsliv:

»Coronakrisen har udløst en økonomisk krise i USA, og trods hjælpepakken vil den danske eksport til USA blive ramt. Situationen på det amerikanske marked er dybt bekymrende. Hastigheden, krisen er kommet med, har vi aldrig set før,« sagde chef for DIs kontor i USA, Louis Funder, til Berlingske tidligere i dag.

»Men hjælpepakken holder ikke bare hånden under amerikansk erhvervsliv, men hele verdensøkonomien. Beløbet svarer til cirka 15 Marshall-planer i nutidens penge, så der er tale om en markant håndsrækning,« siger Louis Funder.

»Det kommer selvsagt også til at gavne de mere end 750 danske virksomheder med fast adresse i USA foruden de mange danske virksomheder, som hver dag eksporterer til USA,« siger Louis Funder, der understreger, at det hurtigt kan vise sig, at hjælpepakken ikke er nok, og at der skal mere til.

En kontroversiel nøglefigur

Også det danske aktiemarkedet reagerede fra morgenstunden positivt på de amerikanske nyheder.

Det er efter flere dage med hårde politiske kampe, at Demokraterne og Republikanerne i Washington er blevet enige om en historisk livline til økonomien, der blandt andet omfatter en check til de fleste amerikanere. Helt centralt står USAs kontroversielle finansminister, som du kan læse et portræt af her.

I portrættet lyder det bl.a.:

»I Trumps inderkreds er han en af de få, der ikke er faldet fra. Han er også en af de få, der lige nu formår at forhandle med fløjene i USAs polariserede politiske liv. Det har gjort ham til et afgørende bindeled i at få en enorm hjælpepakke vedtaget i Kongressen, der mere end haster. Den nu 57-årige Mnuchin gik ellers ind i embedet som en politisk outsider med en baggrund i hedgefonde og en omdiskuteret del af finanssektoren, der slap mere end heldigt ud af finanskrisen i 2007 og 2008.«

Tidligere på dagen skrev Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Bie, at den gigantiske livline sammen med centralbankens tiltag kan afbøde den økonomiske nedtur, men ikke stoppe den. Læs hele hans analyse her.