Gigantisk hjælpepakke i USA giver håb for over 60.000 danske job

USA er tæt på at være Danmarks største eksportmarked. Derfor er hjælpepakken i USA også en håndsrækning til de danske virksomheder.

Ny kæmpe hjælpepakke er forhandlet på plads i USA for at afbøde de økonomiske effekter af coronakrisen. Pakken vil også give en hjælpende hånd til den milliardstore danske eksport til USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

FDer er en gigantisk hjælpepakke på næsten 2.000 mia. dollar på vej til de amerikanske virksomheder og familier midt i coronakrisen. Men den store indsprøjtning til den amerikanske økonomi rummer også et mindre håb for mange tusinde danske job og en milliardstor dansk eksport.

Hjælpepakken kom i stand efter lange og hårde forhandlinger. Den skal holde hånden under den amerikanske økonomi, så den undgår at falde helt sammen på grund af coronakrisen. Det kan også give en håndsrækning til den danske eksport til USA, der ellers ville stå til en ordentlig lussing med coronavirussens stigende udbredelse i det amerikanske.

Den danske eksport til USA nåede sidste år op på næsten 155 mia. kr., og der er 63.400 job i Danmark knyttet til eksporten. USA er dermed meget tæt på at overgå Tyskland, som vores største eksportmarked.

Vedtagelsen af hjælpepakken skaber glæde hos både Dansk Industri, DI, og Dansk Erhverv.

Louis Funder, chef for Dansk Industris kontor i USA

»Beløbet svarer til cirka 15 Marshall-planer i nutidens penge, så der er tale om en markant håndsrækning.«


»Coronakrisen har udløst en økonomisk krise i USA, og trods hjælpepakken vil den danske eksport til USA blive ramt. Situationen på det amerikanske marked er dybt bekymrende. Hastigheden, krisen er kommet med, har vi aldrig set før,« siger chef for DIs kontor i USA, Louis Funder.

»Men hjælpepakken holder ikke bare hånden under amerikansk erhvervsliv, men hele verdensøkonomien. Beløbet svarer til cirka 15 Marshall-planer i nutidens penge, så der er tale om en markant håndsrækning,« siger Louis Funder.

»Det kommer selvsagt også til at gavne de mere end 750 danske virksomheder med fast adresse i USA foruden de mange danske virksomheder, som hver dag eksporterer til USA,« siger Louis Funder, der understreger, at det hurtigt kan vise sig, at hjælpepakken ikke er nok, og at der skal mere til.

Samme melding lyder fra fagchef for international handel, EU og International, i Dansk Erhverv, Michael Bremerskov Jensen.

»I 2019 blev USA Danmarks næststørste eksportdestination, kun overgået af Tyskland, og mange tusinde danske arbejdspladser er knyttet op på vores eksport over Atlanterhavet,« siger Michael Bremerskov Jensen.

»Det er svært at overvurdere betydningen af de amerikanske forbrugere for den globale økonomi, og de forskellige økonomiske håndsrækninger i hjælpepakken til landets virksomheder og lønmodtagere er på den måde også rigtig godt nyt for mange danske eksportvirksomheder,« siger Michael Bremerskov Jensen.

Bedre rustet end Sverige og Finland

Betydningen af den danske eksport til USA kan også ses ved, at den har været kraftigt stigende de senere år.

Ser man mere præcist på sammensætningen af den danske eksport til USA, så udgør vareeksporten næsten 94 mia. kr. Medicinske og farmaceutiske produkter er langt den største del med en eksport på lige over 44  mia. kr.

Maskiner og instrumenter er nummer to med en eksport på 17,5 mia. kr. Det er alt sammen tal for 2019.

Ser man på tjenesteeksporten, er det transport og søtransport, der er størst.

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen fremhæver, at i forhold til Sverige og Finland, har sammensætningen af den danske eksport til USA den fordel, at store dele af den ikke er så konjunkturfølsom. Det er en fordel, når den amerikanske økonomi bliver ramt af en nedtur.

Der vil eksempelvis fortsat være salg af medicin trods coronakrisen. Men hjælpepakken kan ikke forhindre en økonomisk krise i USA med stigende ledighed og dyk i beskæftigelsen.

»Det, som hjælpepakkerne kan, er, at afbøde recession og forhåbentlig hjælpe til, at når opturen begynder igen, kommer den til at blive stærkere. Men vi kan ikke undgå, at den amerikanske økonomi kommer ind i en dyb recession med en nedgang på mellem to pct. og tre pct. i år, og man kan ikke udelukke, at det kan blive værre,« siger Helge J. Pedersen.