Aktier: Succes for Genmab mildner fald i eliteindeks

Begejstret kursreaktion på Genmabs succes med kræftmidlet Darzalex til behandling af knoglemarvskræft mildner torsdag en ellers rød tendens i aktiemarkedet, hvor de europæiske markeder samlet falder 1,0 pct., mens det danske C20 Cap-indeks begrænser faldet til 1000,0 eller med 0,4 pct. i forhold til onsdagens slutniveau.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

- Genmab, som faktisk ikke er et lille selskab mere, og som stiger 5 pct., er også af betydning for den samlede udvikling, noterer chefaktiehandler i Danske Bank Mads Zink som en af forklaringerne på den mildere skæbne for det danske eliteindeks.

Dertil kommer ifølge Mads Zink, at den indekstunge Novo-aktie torsdag middag kun ligger med et mindre fald, og at Danske Bank-aktien ikke rammes så kraftigt som de europæiske kolleger.

Genmab meddelte onsdag aften, at kræftmiddel Darzalex fortsat viser gode resultater i behandlingen af knoglemarvskræft. I et afsluttende fase 3-studie, Castor-studiet, nåede Darzalex det primære endemål allerede i forbindelse med en midtvejsanalyse udført af studiets uafhængige dataovervågningskomité, som holder øje med, at alt forløber, som det skal.

I studiet blev Darzalex prøvet i kombination med kræftmidlet Velcade og hormonpræparatet Dexamethason. Resultaterne viser, at Darzalex medvirker til at forbedre den progressionsfri overlevelse blandt knoglemarvspatienter - det vil sige den tid, der går indtil sygdommen forværres - sammenlignet med gruppen af patienter, der alene fik Velcade og Dexamethason.

De positive resultater har derfor fået den uafhængige dataovervågningskomité til at stoppe studiet før tid og tilbyde de patienter, der alene fik Velcade og Dexamethason, også at få Darzalex.

Topchef Jan van de Winkel kalder resultatet for et "home run".

Aktien stiger torsdag middag 4,8 pct. til 900 kr., og det er mere end rimeligt, mener Mads Zink.

- Hvis den skulle noget, så skulle den faktisk stige en lille spids mere. Vi havde ventet en stigning på 5-7 pct. siger han.

I Europa ligger finansaktierne trykket i bekymring for indtjeningsevnen i det aktuelle lavrentemiljø. Det europæiske sektorindeks falder 1,2 pct., mens Danske Bank klarer sig med et fald på 0,2 pct. til 185,50 kr.

- Der har været en tendens til, at man betragter de nordiske banker lidt mere som sikker havn i forhold til de europæiske banker, så vi har tidligere set, at man har solgt ud af de europæiske banker frem for de nordiske. Så det mønster vi har set, der er, at når bankerne falder, så falder de mindre i Norden, forklarer Mads Zink.
Mærsk-aktierne ligger i bunden af torsdagens C20-indeks med fald på 2,9 pct. til 8600 kr. for B-aktien.

- Olie-aktier er dem, der falder tredje mest i Europa i dag, og olieprisen er faldet lidt tilbage igen, så vi skal nok finde noget af årsagen der, mener Mads Zink.

Generelt ser han et aktiemarked, der er ved at komme sig igen omsætningsmæssigt efter påskepausen. Handlen er fortsat præget af geninvesteringer af dividender. Og så slutter torsdagen i øvrigt første kvartal, og kvartalsslut giver sædvanligvis anledning til ekstra aktivitet hen mod handelsdagens slutning, påpeger Mads Zink.

Vestas har vundet en servicekontrakt i Kina på 600 megawatt, MW, oplyser selskabet i en pressemeddelelse, men torsdag fragår også udbytte på 6,82 kr. i aktien, som falder 1,2 pct. eller 5,70 kr. til 464,50 kr.

Uden for eliteindekset fragår der desuden udbytte i Grønlandsbanken på 55 kr. per aktie, mens Banknordik-aktien også handles uden retten til udbytte på 2 kr. per aktie. Grønlandsbanken falder torsdag middag 5,8 pct. til 605 kr., mens Banknordik handles uændret.

TDC køber sig ind i en vækstcase med overtagelsen af Cirque, som selskabet betegner som den førende udbyder af cloud-baserede kommunikationsløsninger til erhvervslivet i Danmark. Det oplyste telekoncernen torsdag formiddag. TDC-aktien falder 0,2 pct. til 32,15 kr.

Torsdag morgen offentliggjorde NKT i en fondsbørsmeddelelse, at NKT Photonics køber Fianium, der fremstiller ultrahurtige- og superkontinuum fiberlasere og har en stærk position i USA, for 21 mio. pund. Transaktionen ventes gennemført med effekt fra i dag. NKT-aktien ligger 1,3 pct. højere i 378 kr.

Torsdagens regnskabsaktuelle selskaber omfatter Roblon, Victoria Properties, Nunamineral og Andersen og Martini.

/ritzau/FINANS