Aktier: Største endagsfald i fem måneder

De amerikanske aktier vendte den tunge ende nedad mandag, hvor såvel Dow Jones som S&P 500-indekset markerede sig med de største endagsdrop i omkring fem måneder. Blandt andet Apple trak markant ned, efter meldinger om at it-giganten vil halvere produktionen af den nye iPhone X.

De amerikanske aktier vendte den tunge ende nedad mandag, hvor såvel Dow Jones som S&P 500-indekset markerede sig med de største endagsdrop i omkring fem måneder. Blandt andet Apple trak markant ned, efter meldinger om at it-giganten vil halvere produktionen af den nye iPhone X. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH

Tirsdag morgen er der fortsat en stærkt tilbageholdende tilgang til aktiemarkederne. Efter en start tæt på nulpunktet er futuresmarkedets fald accelereret, og ligger ved 5.40-tiden med fald på 0,6-0,9 pct.

Mandag lukkede S&P 500-indekset med et fald på knap 0,7 pct. i 2853,53. Dow Jones-indekset sluttede med et tab på knap 0,7 pct. i 26.439,48. mens Nasdaq endte med dagens mindste indeksforringelse - et fald på 0,5 pct. til 7466,51.

Meldingerne om Apple fik sat gang i faldet, inden koncernen fremlægger regnskab torsdag.

»Markedet reagerer på spørgsmålet om, hvordan Apples resultater vil se ud, og specielt hvilke forventninger de kommer med vedrørende iPhone X-salget«, siger chefstrateg Bucky Hellwig fra BB&T Wealth Management i Alabama til Reuters.

Apple faldt 2,1 pct., mens underindekset S&P-teknologi dykkede 0,9 pct., hvilket var den største negative vægt i det samlede indeks oven på Wall Streets stærkeste fire sammenhængende uger siden 2016.

Samtidig steg volatilitetsindekset VIX, der er et barometer over den forventede volatilitet på det amerikanske aktiemarked på kort sigt, næsten 25 pct.

»Vi har haft en lang række stigninger, og nu øjnes en smule nervøsitet, men det kan vende igen, hvis vi få et par gode dage,« vurderer Bucky Hellwig.

Dagens nøgletal viste et privatforbrug og en inflationsforøgelse helt på linje med det ventede.

RØDT OVER HELE LINJEN

Der var kursfald i samtlige 11 underindeks i S&P 500.

Værst gik det ud over energiaktierne, der lukkede med et tab på 1,6 pct. efter kursfald i blandt andet Chevron og Exxon Mobil på 2,1 pct. og 1,1 pct. i kølvandet af faldende oliepriser.

De tre defensive segmenter - forsyningssektoren, telesektoren og ejendomssektoren - flugte tæt efter med fald på 1,2-1,3 pct.

De tre sektorer blev presset ned af stigende T-bondrenter, der ramte det højeste niveau siden 2014, hvilket øger presset på de højt udbyttebetalende sektorer, der ses som alternativ til obligationsinvesteringer.

Sundhedssektoren var dagens mindst ringe segment med et fald på knap 0,3 pct.

Investorernes tilbageholdenhed skal ses i lyset af ugens mange vigtige begivenheder med blandt andet præsident Donald Trumps første officielle "State of the Union"-tale senere tirsdag, det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag, fredagens vigtige arbejdsmarkedsrapport samt regnskaber fra giganter som Facebook, Amazon, Apple og Alphabet, der offentliggør kvartalstal onsdag og torsdag.

Resultaterne i fjerde kvartal for S&P 500 vurderes at stige 13,2 pct. mod en forventet stigning på 12 pct. i begyndelsen af året, ifølge Thomson Reuters.

80 pct. af de virksomheder, der har fremlagt regnskaber, har slået Wall Streets forventninger.