Aktier: Reduceret brexit-bekymring lettede aktiefrygt i USA

De amerikanske aktiemarkeder lukkede ugens første handelsdag i plus støttet af en reduceret bekymring over et eventuelt britisk EU-exit. Olieselskaberne tog føringen, løftet af stigende oliepriser oven på sidste torsdags lavpunkt i juni.

Foto: GARETH FULLER

Tirsdag morgen er uden de store udsving på de asiatiske markeder. Tokyo-børsen falder 0,2 pct., mens de amerikanske futures stiger i omegnen af 0,2 pct.

Mandag lukkede S&P 500-indekset med et plus på 0,6 pct. til 2083,25. De tunge aktier i Dow Jones steg 0,7 pct. til 17.804,87, og Nasdaq-papirerne sluttede 0,7 pct. højere i 4837,21.

BREXIT-FRYGT FOR AFTAGENDE

- Vi er ligesom på vej tilbage mod risiko igen - det er nok mere en afvikling af den panik, vi så i sidste uge med høj volatilitet og obligationskøb, og det synes at være på grund af vendingen i meningsmålingerne op til afstemningen. Markedet var begyndt at forberede sig på brexit, og nu ser det ud til, at meningsmålingerne i Storbritannien har ændret sig siden afslutningen af sidste uge, siger chefaktiehandler Mark Kepner fra Themis Trading i New Jersey til Bloomberg News.

Weekendens meningsmålinger fra Storbritannien viste, at opbakningen til EU-medlemskab er steget. Blandt andet en meningsmåling fra analysefirmaet Survation viste, at 45 pct. af de adspurgte ønsker at blive i EU, mens 42 pct. gerne vinker farvel til Den Europæiske ​​Union.

STOR OVERVÆGT AF POSITIVE UNDERSEGMENTER

Det var stigninger i hele ni af de ti underindeks i S&P 500-indekset, hvor kun de defensive forsyningsselskaber lukkede i negativt territorium.

De konjunkturfølsomme sektorer klatrede bedst med industri, energi- og varige forbrugsgoder i spidsen. Olieselskaberne blev løftet på baggrund af en stigning i oliepriserne på mere end 2,5 pct. til en notering på lige over 49 dollar per tønde. Det gav en stigning i Chevron på lige godt 1 pct., mens Chesapeake Energy steg 3,3 pct.

Også industrimetallerne havde en positiv prisudviking med stigninger til såvel kobber som nikkel. Det gav medvind til mineselskabet Freeport-McMoRan, der steg 3,7 pct., mens et fald i guld og andre ædelmetaller medførte kursfald i Newmont Mining på næsten 1 pct., og verdens største guldproducent - Barrick Gold - på 1,7 pct.

DISNEY SATTE BILLETREKORD

Fra underholdningsindustrien kunne Disney bryste sig af salgsrekord i forbindelse en animationsfilmen "Find Dory". Et billetsalg for 136,2 mio. dollar gav Disney-aktien et kursplus på knap 0,6 pct.

Blandt de andre virksomhedsspecifikke nyheder var en strategisk alliance mellem en af ​​Kinas største e-detailhandlere, JD.com, og Wal-Mart. Wal-Mart overdrager sin kinesiske online platform, Yihaodian, for 5 pct. af aktierne i JD.com. Alliancen betød en stigning i e-købmandsaktien på 4,6 pct. på Wall Street, mens Wal-Mart øgede 0,2 pct.

Genmab-konkurrenten Celgene kan ifølge det amerikanske finansmagasin Barron's stige op mod 30 pct. i takt med, at investorerne får øjnene op for virksomhedens potentiale, hvor kræftmidlet Revlimid - der ligesom Genmabs Darzalex bruges til behandling af knoglemarvskræft - indgår som vækstmotor. Celgene-aktien lukkede 0,6 pct. højere.