Aktier: Positiv stemning på Wall Street men nervøsitet tager over torsdag

De amerikanske aktieinvestorer fortsatte tirsdagens positive stemning onsdag, hvor de store aktieindeks igen lukkede med markante plusser. Den positive stemning holder dog ikke torsdag morgen, hvor frygten for overraskelser fra Federal Reserve sender de amerikanske futures ned.

Læs mere
Fold sammen

Onsdag havde især råvareselskaberne medvind efter stigninger i oliepriserne, men fokus lå alligevel på det to dage lange pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, der anses som værende årets til dato absolutte makroøkonomiske højdepunkt.

S&P 500-indekset lukkede onsdag med en stigning på 0,9 pct. til 1995,31. De tunge aktier i Dow Jones øgede med 0,8 pct. til 16.739,95, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset endte dagen med et plus på 0,6 pct. til 4889,24.

- De sidste par uger af august var lidt af en drastisk nedtur, og jeg tror, at vi ser stigninger på grund af en form for lettelse. Hvis du havde spurgt de fleste investorer i begyndelsen af august, ville de have sagt, at det er meget sandsynligt, at Federal Reserve vil forhøje renten i midten af september, og jeg tror ikke, at investorerne bliver overraskede, hvis den gør det, siger porteføljeforvalter George Schultze fra Schultze Asset Management i New York til Bloomberg News.

Igen lagde det pengepolitiske møde i Federal Reserve en solid dæmper på aktiviteten. Mange valgte at holde sig på måtten op til torsdagens rentemeddelelse, hvilket begrænsede omsætningen til 690 mio. aktier på New York Stock Exchange og 1,5 mia. aktier på Nasdaq-børsen.

Onsdag eftermiddag kom friske august-data for de amerikanske forbrugerpriser. Priserne steg med 0,2 pct. på årsbasis, hvilket var som ventet. Mere interessant var kerneforbrugerpriserne, der fraregner fødevare- og energipriserne.

Kerneforbrugerpriserne er et af Federal Reserves vigtige inflationsmålepunkter, og prisstigningen i august lød på 1,8 pct. Økonomerne havde ventet en stigning på 1,9 pct.

En heftig stigning i råoliepriserne efter et uventet fald i de amerikanske olielagre gav stigninger i olieselskaberne. Halliburton steg 4 pct., og Chesapeake Energy kørte for fuld damp en 13 pct. stor stigning hjem. Mastodonterne Exxon Mobil og Chevron øgede med mere begrænsede 1,9 pct. og 2,4 pct.

Inden børsåbningen kom transportkoncern Fedex med resultater for første kvartal. Og der var tale om en skuffelse, idet koncernen er presset af den dalende shipping-efterspørgsel. Det betød blandt andet en nedjustering af forventningerne til hele 2015/16, og investorerne sendte Fedex-aktien ned med 2,8 pct.

Meldinger om fusionsplaner mellem bryggerigiganterne Sabmiller og AB Inbev sendte også chokbølger over bryggerisektoren på Wall Street. Altria Group, der ejer 27 pct. af aktierne i Sabmiller, steg 2,3 pct., mens Molson Coor øgede 14,2 pct.

Aktionærerne i rejsesitet Expedia blev belønnet, efter at købet af det rivaliserende selskab Orbitz onsdag blev godkendt af de amerikanske konkurrencemyndigheder. Expedia steg knap 5 pct.

Torsdag morgen er investorerne gået i defensiven op til Federal Reserves rentemeddelelse. De amerikanske aktiefutures handles ved 6-tiden dansk tid med fald på 0,1-0,2 pct.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk