Aktier: Optimismen har godt tag i markedet fra handelsstart

Der er optimisme at spore på de amerikanske aktiemarkeder, som på ugens første handelsdag kommer fra start med plusser på 0,6-1,0 pct. i de tre toneangivende indeks: Det brede S&P 500, teknologiindekset Nasdaq og Dow Jones, der rummer de tunge amerikanske aktier.

Læs mere
Fold sammen

 

426 selskaber indleder handlen med stigning, mens kun 20 aktier falder, har Bloomberg News beregnet.

Bag sig har handlerne et par positive regnskabsoverraskelser fra finanskæmpen Morgan Stanley, legetøjsproducenten Hasbro og energiserviceselskabet Halliburton.

Yderligere næring har optimismen fået fra weekendens nyhed om pengepolitisk stimuli til den kinesiske økonomi i form af lempelser af reservekravene til de kinesiske forretningsbanker. Hensigten er at styrke væksten i kinesisk økonomi, efter at den er faldet til 7 pct. i første kvartal.

Fra handelsstart bidrager IT-giganten Apple til stigningen i S&P 500-indekset med en stigning på 0,4 pct.

Morgan Stanley overgik i sit regnskab, der blev fremlagt før åbningen, analytikernes forventninger i første kvartal, hvor omsætningen fra fortsættende aktiviteter steg til 9,9 mia. dollar fra 9 mia. dollar i samme periode sidste år. Det giver et resultat for selskabets nuværende aktiviteter på 2,4 mia. dollar eller et resultat per aktie på 1,18 dollar mod 0,70 dollar per aktie sidste år.

En del af fremgangen skyldes imidlertid en skattegevinst på 564 mio. dollar, som hæver resultatet per aktie med 0,29 dollar. Renset for ekstraordinære indtægter lyder resultat per aktie på 85 cent mod analytikerens forventning om 78 cent ifølge Bloomberg.

Ifølge banken skyldes fremgangen især, at selskabet har haft travlt med børsnoteringer, fusioner og opkøb.

Finansaktien stiger 1,0 pct. i den indledende handel.

Hasbro - der er mest kendt for sine brætspil - har fremlagt regnskab med positive overraskelse både for omsætningen på 713,5 mio. dollar og for overskuddet på 26,7 mio. dollar i første kvartal. Aktien ligger med en stigning på 6,5 pct. i de første handler.

Det amerikanske energiserviceselskab Halliburton overrasker også på indtjeningen i årets første kvartal. Selskabet fik en justeret indtjening per aktie på 49 cent, mens analytikerne ifølge Bloomberg News havde regnet med en justeret indtjening per aktie på 36 cent. Omsætningen var på 7,05 mia. dollar, og også her ramte analytikerne en smule forbi, da de havde forventet en omsætning på 6,89 mia. dollar. Halliburton-aktien sætter fra med en stigning på 2,8 pct.

Efter amerikansk børslukketid ventes regnskab fra it-kæmpen IBM. Forventningerne giver anledning til et kursløft på 1,9 pct. ved åbningen.

Senere på ugen indløber regnskaber fra blandt andre Yahoo, Facebook, Google, Microsoft og Amazon.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk