Aktier: Olieprisen kan løfte Mærsk

Prisstigninger på olie kan mandag hive energisektoren og hjemlige A.P. Møller-Mærsk en smule højere fra åbningen, der herudover tegner ganske stille.

Foto: Iris. Prisstigninger på olie kan mandag hive energisektoren og hjemlige A.P. Møller-Mærsk en smule højere fra åbningen, der herudover tegner ganske stille.
Læs mere
Fold sammen

De store indeks i Europa indikeres at åbne uden store udsving ifølge handelen med futures.

Herhjemme er der to mindre regnskaber i vente fra Aarsleff, der nedjusterede for nyligt, samt fra Danske Andelskassers Bank. Desuden offentliggøres statistik for detailsalget i april.

C20 Cap-indekset lukkede fredag 0,7 pct. højere i 1142,11. Facit for ugen blev dermed et fald på 0,6 pct. udløst af et dyk på hele 2 pct. onsdag, da markedet blev ramt af politisk uro på grund af sagen om Donald Trumps påståede embedsmisbrug.

Mandag morgen er olieprisen i fokus. Prisen på en tønde nordsøolie, Brent, stiger 0,7 pct. til lige over 54 dollar per tønde - det højeste niveau i fem uger.

Saudi-arabiske udtalelser og udsigt til enighed blandt olieproducenterne om lavere olie produktion til og med første kvartal af 2018 har løftet prisen på olie frem mod Opec-mødet på torsdag i Wien.

Prisstigningerne kan give lidt opmærksomhed om A.P. Møller-Mærsk, der desuden får omtale i Berlingske Business. Avisen skriver, at Mærsk ser ud til at få solgt sine resterende aktier i Dansk Supermarked til Salling-fonden i løbet af de næste to år. Ifølge formand Jens Bjerg Sørensen gør fonden klar til at udnytte en option og købe de 19 pct. af supermarkedskæden senest i 2019.

B-aktien i Mærsk lukkede fredag 0,3 pct. lavere i 12.300 kr.

Vestas' indiske konkurrent Suzlon har haft medvind på den indiske børs, efter fredagens stærke regnskab for fjerde kvartal af 2016/17. Suzlon stiger næsten 8 pct. Fredag faldt Vestas med 0,3 pct. til 603,50 kr.

Aarsleff aflægger regnskab for andet kvartal mandag, og her skal investorerne have mere indblik i en dårlig start på regnskabsåret. Det er nemlig ikke gået, som entreprenørkoncernen havde forventet, og det tvang den 9. maj selskabet til at nedjustere sine forventninger til 2016/17 til omkring 375 mio. kr. i driftsresultat fra 430 mio. kr.

Fredag steg Aarsleff-aktien 3 pct. til 156,50 kr. op til regnskabet, men der er stadig tale om et fald på over 12 pct. sammenlignet med de 178 kr., aktien lukkede i dagen inden nedjusteringen.

Danske Andelskassers Bank, der steg 2,9 pct. fredag til 5,35 kr., er på banen med regnskab for første kvartal. Banken har en prognose om en basisindtjening på mellem 130 og 170 mio. kr. i 2017, mens det tal var på 163 mio. kr. i 2016.

Zealand Pharmas partner Sanofi kan medvirke til et paradigmeskifte i behandlingen af type 2-diabetes, vurderer finanshuset Jefferies. Det amerikanske børshus estimerer, at kombinationspræparatet Soliqua på sigt når et samlet årligt topsalg på 2,3 mia. dollar på verdensplan svarende til knap en tredjedel af de 7,1 mia. dollar, som Sanofis storsælgende insulin Lantus indbragte, da salget toppede i 2015.

Det fremgår af et notat, hvori Jefferies fortsat hæver anbefalingen "køb" på Zealand-aktien med et kursmål på 190 kr. Til sammenligning sluttede aktien i Zealand Pharma fredag 0,9 pct. højere i 117 kr.

Zealand er også i samarbejde med Boehringer Ingelheim i færd med at arbejde på et fedmemiddel, der i de tidlige studier ifølge topchef Britt Meelby Jensen har vist bedre data end det, som Novo Nordisks fedmemedicin er bygget på, siger hun til Berlingske.

Topdanmark aflægger tirsdag regnskab for første kvartal, så nogle investorer vil givetvis positionere sig i løbet af mandagen. Fredag steg forsikringsaktien med 0,3 pct. til 187,50 kr.