Aktier: Negativ stemning blev øget af Apple-udsalg

Torsdagens Wall Street-marked blev præget af nedtur fra start.

Den negative stemning blev grundlagt allerede i Fjernøsten, hvor Bank of Japan undlod af øge den pengepolitiske lempelser, og i USA steg mismodet efter et sæt ringere vækstdata end ventet, samtidig med at en af hovedaktionærerne i Apple annoncerede, at han har skilt sig af med sin aktiepost.

Det sendte gigantselskabet i et veritabelt spin, som trak hele it-sektoren med ned.


S&P 500-indekset sluttede torsdag med et fald på 0,9 pct. i 2075,81. De tunge aktier i Dow Jones droppede 1,2 pct. til 17.830,76, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med et minus på 1,2 pct. i 4805,29.

Fredag morgen dykker de asiatiske aktiemarkeder fortsat markant, mens de japanske aktiemarkeder holder fridag. De amerikanske futures falder samtidig marginalt.

NERVØSITET EFTER APPLE-SALG


Nyheden om at aktivist-investor Carl Icahn har solgt sin aktiepost i Apple, fik nervøsiteten til at stige mærkbart.


- Da nyheden om Icahns Apple-salg kom ud, blev investorerne virkeligt bekymrede. Det er svært for aktiemarkedet at stige til nye højder, når Apple ikke bevæger sig den vej. Da Apple begyndte at falde mod nye lavpunkter, steg bekymringerne, siger aktiestrateg Matt Maley fra Miller Tabak & Co. LLC i New York til Bloomberg News.


Fra den økonomiske front skuffede væksten i første kvartal med en stigning i BNP på blot 0,5 pct. i forhold til fjerde kvartal 2015. Det var på trods et privatforbrug, der steg 1,9 pct.

Konsensus blandt økonomerne var en BNP-vækst på 0,7 pct, og en forbrugsvækst på 1,7 pct.


REGNSKABERNE DOMINEREDE


Dagen var præget af et væld af regnskaber.


Facebook var i vælten efter det stærke regnskab, som det sociale medieselskab offentliggjort onsdag aften. Facebooks omsætning steg 57 pct., og aktien steg 7,2 pct.


Kreditkortselskabet Mastercard kom lidt bedre ud af årets første tre måneder end estimeret, men ikke godt nok til at stå imod dagens negative strømninger. Mastercard-aktien lukkede med et minus på 1,2 pct.


Også den amerikanske medievirksomhed Viacom overgik forventningerne med et større kvartalsoverskud end ventet. Men som det var tilfældet med Mastercard, skylledes de positive data ud med badevandet, og aktien sluttede med et tab på 2,3 pct.


Der var også positive regnskaber fra medicinalselskabet Bristol-Myers Squibb og bilproducenten Ford med stigninger i aktiekurserne på henholdsvis 2,9 pct. og 3,2 pct. til følge.


FESTFYRVÆRKERI EFTER BØRSTID


Efter børstid var der festfyrværkeri i form af regnskaber fra e-handelsgiganten Amazon.com og det professionelle sociale netværk Linkedin.


Amazon.com blæste analytikerne omkuld og fjernede enhver tvivl om, hvorvidt virksomheden formår at profitere på store investeringer i blandt andet hurtigere levering, og samtidig fastholde en stabil fortjeneste. Aktien steg 12,6 pct. i eftermarkedet.

Også Linkedin overraskede analytikerne med et højere overskud end ventet, og det vakte begejstring, at forbedringen kommer fra større indtjening fra de vigtigste rekrutteringsredskaber, hvilket tyder på, at den overraskelse afmatning tidligere i år ikke var så dyster, som analytikere frygtede. Linkedin blev belønnet med et kursstigning på 8 pct. i eftermarkedet.