Aktier: Kinesisk børsnedtur trækker spor over Atlanten

Der er udsigt til fald på de amerikanske aktiemarkeder onsdag, hvor den seneste periodes panikagtige tilstande på de kinesiske børser efterhånden begynder at skabe nervøsitet i USA, mens Grækenland til gengæld er blevet skubbet i baggrunden.

Omkring to timer før handelsstart på Wall Street indikerer futures - der er en slags kontrakter, som giver investorer mulighed for at spekulere i fremtidige indeksniveauer - fald i niveauet 0,5-0,6 pct. for de tre ledende indeks.

Og udsigten til fald kommer blandt andet af situationen på finansmarkederne i Kina. På omkring en måned er de kinesiske aktier faldet med omkring 30 pct. i værdi, og iagttagere spekulerer i, at den store nedtur kan medføre en yderligere opbremsning af den i forvejen stagnerende vækst i landet.

- Folk er blevet rimelig nervøse nu. Mine kunder begynder at blive mere bekymrede omkring Kina, end de har været omkring Grækenland. Grækenland er priset ind i aktierne, uanset hvad det ender med, siger Ross Yarrow, der er direktør for amerikanske aktier ved fondsmæglerselskabet Robert W. Baird & Co., til Bloomberg News.

- Hvis man derimod bare ser på størrelsen på Kinas aktiemarked: Det taber hver dag flere gange størrelsen af Grækenlands BNP. Kina har potentialet til at have en stor effekt på globalt plan, siger Ross Yarrow.

De kinesiske myndigheder har ellers iværksat flere forskellige tiltag, der skal forhindre yderligere kursfald, men hidtil uden den store effekt.

Således har blandt andet en rentenedsættelse i juni og lavere handelsgebyrer ikke kunnet sætte fut i aktiemarkedet igen.

Den voldsomme nedtur har betydet, at mere end 1000 selskabers aktier ifølge Bloomberg News er blevet suspenderet fra handlen. De selskaber udgør over 40 procent af alle børsnoterede virksomheder i verdens befolkningsrigeste land.

Hvis man kigger lidt væk fra de store linjer, bliver der onsdag sparket gang i regnskabssæsonen i USA, når aluminiumsproducenten Alcoa indleder showet.

Det sker dog først efter børslukketid, så det vil først være torsdag, at investorerne kan handle på regnskabet. Forud for regnskabet dykker Alcoa-aktien 0,5 pct. til 11 dollar i formarkedet.

Ellers er der fokus på Microsoft, der ifølge New York Times har planer om en ny fyringsrunde, som måske allerede bliver annonceret onsdag.

De nye afskedigelser kommer oveni de 18.000 nedlæggelser, der blev planlagt sidste år. Microsoft-aktien falder 0,7 pct. til 44 dollar i formarkedet.

Ellers vil investorerne onsdag have fokus på referatet fra det seneste møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Det kan muligvis give indikationer om, hvornår banken har tænkt sig at hæve renten.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk