Aktier: Græske toner sparker C20 Cap i rekord

Grækenland sendte mandag strøm gennem finansmarkederne, da regeringen med premierminister Alexis Tsipras i spidsen meldte ud, at landet er klar til at gennemføre en række tiltag, der skal sikre Grækenlands fortsatte eksistens i eurosamarbejdet.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. RB plusLav rente åbner for nye opsparingsmønstre. En faldende rente risikerer at blive en alvorlig hæmsko for vores opsparing. Derfor kan der være grund til at udnytte rentesituationen og tage flere risici. Med en rente, der bliver ved med at falde, er der grund til at overveje, hvordan man bedst muligt kan udnytte den. Den lave rente kan nemlig gøre det både lettere og sværere at spare op.
Læs mere
Fold sammen

Det danske C20 Cap-indekset lå i status quo ved middagstid, men meldingerne fra Alexis Tsipras fik investorerne til at løsne op, og derefter steg det danske eliteindeks pænt og lukkede 0,8 pct. højere i 1030,47, hvilket akkurat var nok til rekord nummer 28 i år.

Grækenland er ifølge den tyske avis Bild klar til at droppe planer om at forhøje minimumslønnen i landet, sætte en stopper for tidlig pensionering samt indføre en såkaldt luksusskat.

- Det er endnu engang Grækenland, der går ind og påvirker markederne i dag. Det er vi efterhånden vant til, men det er umiddelbart positivt, at grækerne vil udskyde lønstigninger og pensionsændringer. Det giver håb om, at der kan komme en løsning på den langvarige situation, så Grækenland måske ikke behøver at forlade euroen, siger Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans.

Derudover har grækerne skiftet det hold af personer, der forhandler med landene i eurosamarbejdet, ud, hvilket ifølge Sydbank bliver tolket positivt hos investorerne, da det understreger den græske villighed til at forhandle.

Blandt enkeltaktierne var der pæn fremgang til Genmab, der kunne fortælle om positive studier med kræftmidlet Arzerra til behandling af patienter med tilbagevendende kronisk lymfatisk leukæmi.

De foreløbige resultater med Arzerra gav sammen med kemoterapiformerne Fludarabin og Cyclofosfamid, efter at tidligere behandling ikke længere havde effekt, en forbedret progressionsfri overlevelse - det vil sige en forlænget periode, uden at sygdommen forværres.

Nyheden var med til at sende yderligere luft under Genmab-aktien, der mandag steg 2,7 pct. til 560 kr. Det gav samtidig ny lukkerekord for Genmab.

Der blæste også varme vinde omkring ingeniørkoncernen FLSmidth, der mandag kunne skele til regnskabet fra den finske konkurrent Outotec, som blandt andet kunne melde om en stigning i ordreindgangen på 23,8 pct.

Det var muligvis med til at give medvind til FLS-aktien, der steg 2,3 pct. til 290,90 kr.

GN Store Nord kunne også notere nyt på konkurrentsiden, da amerikanske Plantronics, der er konkurrent til headset-divisionen GN Netcom, kom med tal for fjerde kvartal.

Den amerikanske koncern havde en ventet tilbagegang i omsætningen, men til gengæld bød regnskabet på en overraskelse på indtjeningen. Plantronics fik en justeret indtjening per aktie på 0,72 dollar, hvilket var en tilbagegang fra 0,74 dollar, men til gengæld væsentligt over forventningen blandt analytikerne, der lød på en indtjening på 0,61 dollar per aktie.

Jyske Bank løftede desuden sin anbefaling af GN, der selv kommer med regnskab onsdag, til "køb" fra "reducer", mens kursmålet blev skruet op til 170 kr. fra 160 kr.

GN Store Nord-aktien steg 2,1 pct. til 148,10 kr.

Fremgang var der også til Novo Nordisk, som mandag fik løftet kursmålet hos den britiske storbank Barclays med 13 pct., så det nu hedder 448 kr.

Novo Nordisk, der torsdag kommer med regnskab for første kvartal, steg knap 1 pct. til 394 kr., hvilket var lig med ny lukkerekord for medicinalaktien.

Torsdag vil der også være regnskab fra transport- og logistikkoncernen DSV, hvor der blandt andet vil være fokus på, hvorvidt den markante styrkelse af dollar slår igennem på indtjeningen. DSV fik mandag løftet kursmålet hos Alm. Brand Markets til 260 kr. fra 225 kr. Aktien steg 2 pct. til 229,30 kr.

Tæt på bunden af C20 Cap-indekset fandt man begge Mærsk-aktier, der den seneste tid har været under pres som følge af, at raterne for fragt af containere er historisk lave, hvilket presser forretningsbenet Maersk Line.

Mærsk B-aktien dryssede 0,1 pct. og lukkede i 13.630 kr., mens Mærsk A-aktien satte sig 0,2 pct. til 13.240 kr.

Uden for C20 Cap var der mandag regnskab for første kvartal fra forlystelsesparken Tivoli, hvor man skulle kigge grundigt for at spotte de store ændringer i forhold til samme periode sidste år.

Tivoli kunne i første kvartal notere et underskud før skat på 65,6 mio. kr. Det var 200.000 kr. mindre end samme periode året før, men skal dog ses i lyset af, at parken har haft lukket hele perioden med undtagelse af et par enkelte dage i starten af januar. Tivoli-aktien steg 1,9 pct. til 3800 kr.