Aktier: Græsk Zorba gav amerikanske kursfald over hele linjen

De amerikanske aktieinvestorer kastede de risikobetonede aktier fra sig mandag på Wall Street.

Læs mere
Fold sammen

Især finansaktierne fik investorernes kærlighed at føle, efter at Den Europæiske Centralbank i weekenden lukkede for likviditetshanen til de græske banker, der efterfølgende måtte kaste håndklædet i ringen og holde lukket i hele denne uge af en velbegrundet frygt for et stormløb på bankerne.

Samtidig blev der indført kapitalkontrol i Grækenland, idet den græske centralbank har indført et maksimum for enkelt-transaktioner på 60 euro per dag.

Tiltagene kom efter endnu en omgang strandede forhandlinger mellem den græske regering og de efterhånden opgivende kreditorer.

- Vi har endelig nået bristepunktet. Med så meget usikkerhed omkring et potentielt negativt resultat, vil den mekaniske panikhandling være at reducere porteføljens risikovægtede aktiver. Så vi står med en potentielt meget grim situation i denne uge, siger aktiechef Michael James fra Wedbush Securities i Los Angeles til Bloomberg News.

Der var lidt nøgletal fra boligsektoren at forholde sig til. Antallet af igangværende bolighandler i USA steg med 0,9 pct. i maj sammenlignet med måneden før, hvilket var mindre end ventet, da økonomerne havde estimeret en stigning på 1,0 pct.

I maj var der desuden 8,3 pct. flere igangværende bolighandler i ikke-sæsonkorrigerede tal, end tilfældet var i samme måned et år forinden. Her havde økonomerne ventet en stigning på 11,8 pct.

Mandag endte med et fald i S&P 500-indekset på knap 2,1 pct. til et slutresultat på 2054,64. Dow Jones lukkede med et minus på 2,0 pct. i 17.596,35, mens Nasdaq-indekset blev dagens største taber med et minus på 2,4 pct. til 4958,47.

Mandagens omsætning lå lidt over normalniveauet med 830 mio. aktier på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 2,0 mia. aktier.

Isære finansaktierne måtte tage mod klø. JP Morgan og Goldman Sachs faldt hver 2,5 pct. i takt med bekymringerne over Grækenland ramte, mens JP Morgan samtidig måtte se en sænket anbefaling fra Oppenheimer i øjnene.

I Dow Jones var det Visa og Dupont, der trak mest ned med fald i størrelsesordenen 3 pct., mens Wal-Mart gjorde bedst iblandt de store, dog fortsat med et fald på omkring 1 pct.

Blandt de selskabsspecifikke nyhedet var General Electric i vælten. Megakoncernen fortsætter med at sælge virksomheder fra, og mandag var det "Fleet Business", som konglomeratet skilte sig af med, mens pengekassen blev 6,9 mia. dollar tungere. Aktien blev alligevel handlet 1,7 pct. ned.

Der vat også lidt fokus på stormagasinkoncernen Macy's, der fik sænket anbefalingen hos den tyske storbank Deutsche Bank med to hak til "sælg" fra "køb", mens kursmålet er blevet skåret til 63 dollar fra 71 dollar.

Deutsche Bank vurderede, at Macy's kan få meget svært ved at bryde ud af en stime af omsætningsreduktioner, som har ramt salget i de butikker, der har været åbne i mere end 12 måneder. Macy's faldt 4 pct.

Tirsdag morgen, der er sidste chance for at opnå et godt investeringsresultat i juni, ser markedet en anelse bedre ud. De amerikanske aktiefutures stiger godt 0,1 pct. i Asien.