Aktier: C20 Cap holder fortsat fanen højt

Med de tunge Mærsk-aktier som trækheste holder de danske aktier morgenstundens form ved lige torsdag middag, hvor C20 Cap-indekset noterer sig bred fremgang og en samlet stigning på 1,1 pct. til 802,63.

Læs mere
Fold sammen

Med de tunge Mærsk-aktier som trækheste holder de danske aktier morgenstundens form ved lige torsdag middag, hvor C20 Cap-indekset noterer sig bred fremgang og en samlet stigning på 1,1 pct. til 802,63.

Investorerne skæver blandt andet til USA, hvor der var pæne stigninger at finde onsdag aften efter et pænt nøgletal og referatet fra det seneste rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Dermed sættes der en stopper for tre dage på stribe med nedtur, men der er ikke noget entydigt mønster i bevægelserne, hvor både traditionelt cykliske og defensive papirer blander sig i toppen.

Et af de mere defensive af slagsen er William Demant Holding, som har hentet ros hos det amerikanske finanshus Citigroup, der placerer høreapparatproducentens aktie på sin anbefalingsliste, "key buys", da Citi ser et pænt potentiale i det danske høreapparatfirma.

Allerede onsdag udtalte Citigroups analytiker Justin Morgan begejstring over for William Demant i Dagbladet Børsen. Han påpegede blandt andet, at banken ser potentiale i William Demant og konkurrenten GN Store Nord på det amerikanske marked. WDH-aktien stiger 2 pct. til 470,70 kr.

Helt mod spidsen af feltet agerer de to Mærsk-aktier slæbebåd for det samlede eliteindeks med stigninger på 1,7 pct. til 12.200 kr. for B-aktien og 1,7 pct. til 11.780 kr. for A-aktien.

Konglomeratets aktier nyder blandt andet godt af, at oliepriserne igen viser let fremgang, efter at prisen for en tønde af den europæiske referenceolie (Brent) en overgang onsdag formiddag var under 50 dollar. Torsdag formiddag koster en tønde Brent-olie 51,28 dollar.

De lave oliepriser har længe været en hæmsko for blandt andre Mærsk, idet to af selskabets store divisioner - Maersk Oil og Maersk Drilling - lider på indtjeningen på grund af de lave priser. Til gengæld nyder flagskibsdivisionen, containerrederiet Maersk Line, godt af de lave oliepriser, der betyder færre udgifter til brændstof.

Også Novozymes og DSV leverer pæne stigninger. De to aktier stiger med henholdsvis 2,1 pct. til 258,40 kr. og 1,8 pct. til 191,50 kr. Hvor der ikke er de store selskabsspecifikke nyheder bag DSV's fremgang, kan Novozymes-investorer skæve til onsdagens regnskab fra amerikanske Monsanto, der ifølge Nordea indeholder spændende nyt.

Ifølge Nordea er det blandt andet interessant, at Monsanto i regnskabet udtalte, at Bio Ag-pipelinen lægger op til yderligere nye produkter i 2017.

- Selskaberne har opnået en 2-3 pct. forbedring i høstudbyttet fra marker, hvorpå der bruges de nye produkter. Dette vil ikke få nogen effekt på Novozymes på den korte bane, men joint venturet med Monsanto medvirker til det brede vækstfundament, som skal øge overskuddet i Novozymes på længere sigt, lyder det fra banken torsdag.

Nederst i C20 Cap-indekset taber Nordea 0,9 pct. til 68,70 kr., mens den eneste anden faldende aktie er TDC, der handles 0,2 pct. lavere til 47,02 kr.

Blandt sidepapirerne er der ikke just begejstring over Matas' meldinger om et mildt stigende salg i tredje kvartal af 2014/15. Den vigtige juleperiode skuffede en anelse for materialistkæden, som samlet øgede omsætningen 2,2 pct. til 1041 mio. kr. i de sidste tre måneder af kalenderåret. Matas-aktien falder 1,4 pct. til 137 kr.

Rederiet Erria er desuden fortsat i fuld fremdrift. For syvende handelsdag i streg stiger aktien, og torsdag er det tilmed med hele 24,6 pct. til 38 kr. Dermed er aktien den klart mest stigende danske af slagsen i 2015, hvor den indtil nu har lagt mere end 60 pct. til sin værdi.

Lige bagefter følger Chemometec, som onsdag opjusterede sine forventninger og efterfølgende steg knap 20 pct. Torsdag stiger aktien med 7,9 pct. til 8,90 kr., og dermed er den samlede fremgang i 2015 nu oppe på 35,9 pct.