Aktier: Banker og cykliske papirer får hug på ny rød dag

For tredje handelsdag i træk er stemningen til den svage side blandt de danske aktier onsdag, hvor usikkerheden fortsat har godt fat i investorerne.

Læs mere
Fold sammen

 

I sidste uge bragte fornyet optimisme omkring det politiske efterspil af briternes afstemningsfarvel til EU-samarbejdet de europæiske aktier tilbage til niveauet fra før folkeafstemningen, men i denne uge er det igen mismodet, der har bedst fat.

Oven i usikkerheden omkring fremtiden for EU-samarbejdet er der også i stigende grad bekymring om sundhedstilstanden blandt særligt de italienske banker, der ligesom de europæiske ækvivalenter er presset af uhyre lave renter - og som i forvejen har været under tungt økonomisk pres.

C20 Cap-indekset falder onsdag formiddag med 1,7 pct. til 977,50, og også herhjemme er bankerne blandt de mest pressede papirer i lyset af de lave renter.

Således dykker Danske Bank med 2,5 pct. til 163 kr., mens Jyske Bank sætter sig 2,7 pct. til 237,80 kr.

Lidt mindre slemt går det for Nordea, der får fokus fra analytikerside onsdag. Tyske Berenberg har således sænket kursmålet for bankaktien med 16 pct. til 71,61 pct., mens den positive anbefaling "køb" dog er fastholdt, fremgår det af Bloomberg News.

Samtidig har Carnegie løftet sin anbefaling af Nordea til "hold" fra "sælg". Aktien falder med 1,1 pct. til 53,10 kr. Set over hele 2016 hidtil er Nordea-aktien det klart dårligst præsterende papir i C20 med et samlet dyk på 30 pct.

CYKLISKE PAPIRER UNDER PRES

Blandt de mest udsatte er desuden flere af de cykliske papirer som FLSmidth, der dykker 1,8 pct. til 232,70 kr., Pandora, der falder 3,1 pct. til 823,50 kr., og Mærsk-aktierne, der fortsat er udsat for massive spekulationer om, hvordan fremtiden for selskabet ser ud.

Onsdag handler nyhederne blandt andet om, at kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor's har sænket udsigterne for sin kreditvurdering af Mærsk til "negative", hvilket betyder, at der kan være en sænkning af selve vurderingen på vej.

Derudover har den nye topchef i konglomeratet, Søren Skou, der for tiden tygger på den fremtidige strategi, luftet ideer om et større Mærsk i fremtiden med en højere aktiekurs. Det er sket i interviews med Berlingske Business og Financial Times.

Mærsks B-aktie falder med 2,3 pct. til 8315 kr.

DONG VINDER HOLLANDSK UDBUD

Også Dong Energy får opmærksomhed onsdag, idet selskabet skal opføre to hollandske havvindmølleparker, som har været i udbud i over et år.

De to mølleparker, Borssele I og II, får hver en maksimal kapacitet på 350 MW. Det får dog ingen indflydelse på Dongs udmeldte forventninger til 2016, oplyser selskabet.

Ifølge Børsen er Dongs topchef, Henrik Poulsen, desuden for anden gang i færd med at finde en køber til den jyske milliardforretning A2sea, som Dong ejer sammen med Siemens.

Dong var en af de få aktier, der steg tirsdag, men onsdag falder aktien med 0,8 pct. til 240 kr. Dermed er den ikke langt fra noteringskursen på 235 kr.

CHR. HANSEN FALDER VIDERE

Chr. Hansen fik tirsdag et kurssmæk på 6,5 pct. efter regnskabet for tredje kvartal 2015/16, der ikke levede op til analytikernes forventninger.

Onsdag falder aktien videre med 1,6 pct. til 410,40 kr.

JPMorgan har ellers hævet kursmålet for ingrediensaktien med 35 kr. til 435 kr. og fastholdt anbefalingen ?neutral?.

Omvendt er Goldman Sachs og Exane gået den anden vej og har skåret kursmålet til henholdsvis 452 kr. fra 459 kr. og til 460 kr. fra 470 kr. Begge har en ?neutral?-anbefaling.

/ritzau/FINANS