Ritt: Jeg vil tænke og debattere

Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S) forlader politik for bestandigt, når borgmesterperioden løber ud.

Riit Bjerregaard føler, at styreformen på Københavns Rådhus bremser hendes visioner for hovedstaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Ritt Bjerregaard (S) er færdig med folkevalgt politik.

Det slår hun fast på et pressemøde på Københavns Rådhus, efter det er kommet frem, at hun ikke genopstiller som overborgmester næste gang, der er valg.

- Det her betyder, at jeg nu efter mange, mange år i politik, forlader det at blive valgt. Jeg holder ikke op med at beskæftige mig med politik, måske tale og skrive om det. Men jeg stiller ikke op igen, siger Ritt Bjerregaard.

Hun kommer dermed til at sidde en enkelt periode i Københavns Borgerrepræsentation, men hun afviser, at det er udsigten til endnu en hård valgkamp, der har fået hende at træffe valget.

- Nej, jeg var ikke bange for at tabe valget, jeg tror bestemt, at jeg kunne vinde. Jeg kan rigtig godt lide valgkampe, men inden for den fire års tidsramme ville jeg ikke kunne gennemføre de forandringer i Københavns Kommune, som jeg synes. Det er blandt andet at gøre det klart for Københavnere, hvem der ansvaret for de beslutninger, der bliver truffet.

Ritt Bjerregaards beslutning, som kommer efter nøje overvejelser.

- Jeg har tænkt et stykke tid over, om jeg vil tage en periode til. Oprindeligt, da jeg besluttede at stille op, havde jeg set for to perioder for mig. Når jeg ændret den opfattelse, hænger det først og fremmest sammen med, at jeg synes, at den styreform, vi har i København er vanskelig at arbejde med, og det er meget svært at se København som en samlet enhed, som kører på et fælles projekt. Jeg tror ikke på, at jeg kan ændre på det på fire år, jeg tror, der skal yngre kræfter til, siger Ritt Bjerregaard.

Hun vil ikke pege på en enkelt person, som hendes efterfølger.

- Der er kvalificerede kræfter indefra, men jeg vil ikke blande mig i det, men jeg agter at bakke op om den, det bliver.

Blandt de kvalificerede fra Borgerrepræsentationen nævner Ritt Bjerregaard formanden for Socialdemokraterne i København, Jan Salling Kristensen, politisk ordfører Anne Vang, næstformand Ikram Sarwar, gruppeformand Jesper Christensen og beskæftigelses- og integrationsborgmester Jakob Hougaard. Sidstnævnte har allerede meddelt, at han gerne vil være spidskandidat.