Ny roman på vej fra Høeg

Forfatteren Peter Høeg er i gang med en ny bog, der udkommer i løbet af et år, hvis det står til ham selv.

Forfatteren Peter Høeg regner med at være klar med en ny bog inden for et år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Valente

Peter Høeg taler sjældent højt om sine litterære projekter, men nu står den danske forfatter frem, og beskeden til læserne er enkel: Han skriver stadig, og der venter et nyt romanværk fra hans hånd.

»Jeg er godt i vej med den. Jeg har tænkt mig at skrive den færdig lidt hurtigere end den foregående og regner med, at bogen udkommer inden for et år,« fortæller Peter Høeg ifølge Herning Folkeblad.

Høegs seneste roman, »Den stille pige«, om cirkusartisten Kasper Krone og den forsvundne pige KlaraMaria, blev udgivet i 2006 og fik en blandet modtagelse fra anmelderne. Der var gået ti år uden nyt materiale fra forfatteren.

I denne uge brød han tavsheden igen ved et foredrag for 90 mennesker på Nørre Snede Skole i Midtjylland, men det betyder nu ikke, at forfatteren vil optræde i søgelyset, som dengang han brød igennem til international hæder med »Frøken Smillas fornemmelse for sne« i begyndelsen af 1990erne.

»Jeg er snart 52 år, og så skal man være præcis med sine valg,« siger han.

En forsmag
Få har endnu kendskab til den ny roman, men Høegs redaktør på forlaget Rosinante, Jakob Malling Lambert, er tættere på forfatterens arbejde end de fleste. Forlagsmanden vil dog ikke afsløre meget om historien, der er på vej.

»Han besøgte min bopæl og læste op for mig af den kommende bog i en time. Jeg er utrolig glad for, at han skriver, men jeg kender ikke nok til romanen til, at jeg kan veje den op mod hans tidligere bøger som »Fortællinger om natten« eller »Smilla«,« siger Jakob Malling Lambert.

For et halvt år siden ringede Peter Høeg til ham og fortalte, at han var i gang med en roman. Redaktøren har ikke ligefrem sat nogen egentlig deadline for, hvornår den skal være parat til boghandlerne.

»Nu skal han jo arbejde færdig først, og den kreative proces har sine egne lovmæssigheder. Men på et eller andet tidspunkt skal vi forhåbentlig snakke om et manuskript. Han skriver, og så går det vel,« siger Jakob Malling Lambert.

Rammerne for skriveprocessen er i Peter Høegs tilfælde Vækstcentret i Nørre Snede, som ledes af idéhistorikeren Jes Bertelsen. Et fællesskab for individer, som vil dyrke selvudviklingen, meditationen og fordybelsen.

Da Høeg holdt foredrag i Nørre Snede onsdag i denne uge, forholdt han sig til omverdenens syn på den livsførelse:

»Forfatteren er blevet spist af sekten. Det billede ligger altid parat, sågar hos mennesker, der burde vide bedre.«

Sammen med sin familie har Peter Høeg i flere år boet fast på Vækstcentret.