Her er 12 punkter i det nye udspil for Københavns restaurations- og natteliv

Der skal være helt klare retningslinjer for, hvordan man må færdes i det københavnske natteliv. Serveringssteder skal have et større ansvar, ligesom der skal være mere opsyn og flere såkaldte natteværter.

Der skal være klarere retningslinjer for den forventede og acceptable adfærd blandt nattelivets gæster. Det vil kræve, at byens serveringssteder definerer tydeligere over for gæsterne, hvilken adfærd der tolereres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiets udspil til fremtidens restaurations- og natteliv i København har mødt hård kritik undervejs, og nu er et nyt udkast klar med en lang række anbefalinger.

Kommunen vil fortsat gøre op med støj, affald og vold i hovedstadens natteliv.

Det er Teknik- og Miljøforvaltningen samt Kultur- og Fritidsforvaltningen, der står bag med input fra blandt andre HORESTA, Københavns Politi og beboerrepræsentanter – ligesom teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) og kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde fra Alternativet har siddet med ved bordet.

Der er udformet fem indsatsområder med konkrete initiativer, som skal gøre byen endnu mere attraktiv at bo og opholde sig i: færre støjgener, udeservering, toiletter og renhold, trafik og byrum samt festen i gaden. Berlingske har udvalgt nogle af anbefalingerne:

1. Acceptabel adfærd

Der skal være klarere retningslinjer for den forventede og acceptable adfærd blandt nattelivets gæster. Det vil kræve, at byens serveringssteder definerer tydeligere over for gæsterne, hvilken adfærd der tolereres.

2. Ansvar for områder

Afgrænsede områder foran serveringsstederne i aften-og nattetimerne. Her forpligtes serveringsstederne til at sikre orden, nedbringe støj, påvirke gæsternes opførsel og rydde op efter gæsterne.

3. Flere natteværter

Mere tilstedeværelse af myndighedspersoner. De skal guide folk, håndhæve gældende regler og hjælpe folk, som måtte have brug for det.  Ordningen med de såkaldte natteværter, der allerede er til stede i bybilledet, skal styrkes. Natteværterne skal desuden guide nattelivsgæster hurtigere væk fra beboelsesområder, så de ikke fester videre på gaden.

4. Nul alkohol til berusede gæster

Serveringsstederne skal påtage sig et større ansvar for ikke at sælge alkohol til allerede berusede gæster. Serveringsstederne skal heller ikke lade gæster tage alkohol med udenfor efter det tidspunkt, hvor udeserveringen stopper.

5. Lovændring om indkøb af alkohol

I dag er det muligt at købe alkohol i detailhandlen 24 timer i døgnet. Der skal arbejdes for en lovændring, så detailhandlen i de hårdest plagede nattelivsområder ikke sælger alkohol efter et bestemt tidspunkt. Muligheden for at nyde alkoholfri drikkevarer i nattelivet skal forbedres.

6. Festivalplads

Gener fra ikke-organiserede fester skal begrænses, blandt andet gener fra mobile lydanlæg. Det vil kræve en skærpelse af ordensreglerne. Der udpeges en egentlig festivalplads, hvor der kan festes uden gener for naboer.

7.  Begræns støj og møg

For beboere, der bor i områder med mange serveringssteder, er der især mange gener. Derfor skal mængden af natteliv i de hårdest belastede områder begrænses. I den forbindelse vil Københavns Kommune slå hårdt og konsekvent ned på de uansvarlige restauratører, som gentagne gange skaber problemer med støj og møg for deres naboer.

8. Slut med diskrimination

Grænseoverskridende adfærd og diskrimination i nattelivet skal begrænses. Det kræver et stærkere samarbejde mellem alle aktører i nattelivet og indebærer blandt andet, at der uddannes dørmænd og barpersonale til at forhindre diskrimination og anden uacceptabel adfærd. Noget, der skal ske ved en fælles indsats sammen med serveringsstederne.

9. Vold og narkotika

Det københavnske natteliv skal være fri for vold og narkotika. Det vil kræve et tæt samarbejde mellem kommunen og politiet, blandt andet i form af Sikker By-netværket. Sammen med restaurations- og nattelivsbranchen skal der udvikles nogle målrettede indsatser.

10. Nattelivssekretariat

Det skal være lettere for borgere, erhvervsliv og andre aktører at kommunikere med Københavns Kommune i sager, der vedrører nattelivet. Derfor skal der skabes et nattelivssekretariat, der samler arbejdet med at understøtte nattelivet. Desuden skal der  etableres en klage-app i samarbejde med politiet. En app, der skal gøre det lettere for borgerne at klage over gener i nattelivet.

11. Støjvagt

Den nuværende ordning med støjvagter skal fastholdes og udvides. Sidst på ugen aften og nat vejleder støjvagten byens restauratører om gældende regler, indskærper overskridelser og hjælper støjplagede borgere med at få deres nattesøvn. Særligt i de sene aftentimer er mange borgere plaget af støj fra både restaurationer, trafik, udeservering, feststemte folk på gaden, skraldebiler og spulemaskiner, der rydder op efter festen.

12. Støjen skal måles

Støjudviklingen på udvalgte strækninger i byen skal undersøges. Det skal ske ved at indsamle data fra lydtryksmålere (støjmålere), som er sat op til formålet på strategiske steder i gadebilledet. Formålet er at måle effekten af de støjtiltag, der sættes i gang. På længere sigt kan målingerne danne baggrund, når man skal foretage vurderinger af bevillingssager.