9 spørgsmål og svar giver dig et overblik over Brexit lige nu

Det komplicerede forløb om Brexit-forhandlingerne ændrer sig dag for dag. Forstå, hvad der ligger bag skarpe udmeldinger om fisk, Gibraltar og rygter om, at Angela Merkel vil blive i Berlin.

Storbritanniens premierminister Theresa May og kommissionsformand Jean-Claude Juncker skal mødes lørdag inden et møde blandt EUs stats- og regeringsledere, som der er store forventinger til. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er man en EU-nørd, har der de seneste dage været god grund til at finde popcornene frem.

Forhandlingerne om briternes exit fra EU udvikler sig som føljeton dag for dag med en god blanding af teatertorden og ægte bekymringer, før statsminister Lars Løkke Rasmussen på søndag skal mødes med sine kolleger i Bruxelles til et topmøde.

Her er der kun en ting på programmet: at få lukket en aftale med briternes premierminister, Theresa May.

Hvor står forhandlingerne torsdag?

EU-Kommissionen og Storbritannien meddelte torsdag, at man nu har en aftale, som lederne skal tage stilling til på søndag.

Det drejer sig om to dokumenter, der beskriver den skilsmisse, som skal finde sted den 29. marts 2019.

Dels er der tale om en lang juridisk tekst om selve skilsmissen, og dels er der tale om en politisk erklæring om rammerne for det fremtidige forhold.

Bliver mødet til noget?

Det er altid en god indikation at kigge mod finansmarkederne.

Her steg det britiske punds værdi torsdag til det højeste niveau i ugevis på grund af udsigterne til en aftale søndag.

Hvorfor er der bekymring for, at mødet skulle blive aflyst?

Det skyldes en række små og større politiske dramaer de seneste dage, så lad os tage dem hver for sig.

Kommer Mutti?

Onsdag florerede der rygter om, at Tysklands kansler, Angela Merkel, skulle have advaret om, at hun ikke havde tænkt sig at dukke op i Bruxelles søndag, hvis der ikke var en færdig aftale at underskrive.

Det er generelt blevet vurderet som teatertorden: et forsøg på at skabe lidt drama, der måske kan få aftalen til at glide lettere igennem, og en advarsel til alle om ikke at begynde at lede efter hår i aftalesuppen.

May skal nu til Bruxelles lørdag – hvorfor?

Onsdag aften meddelte Theresa May pludselig, at hun så det nødvendigt at tage til Bruxelles lørdag aften før topmødet for at mødes med kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Torsdag eftermiddag fulgte May op med mildere toner om, at en aftale nu var »inden for rækkevidde«, og at »det nu var op til« de resterende 27 EU-lande at få aftalen godkendt i deres lande.

Hun vil dog stadig forbi Juncker lørdag med formålet, at »afslutte processen i alle vores folks interesse«.

Er der andet, som truer inden for de kommende dage?

Det kommer an på, hvor alvorligt Spanien vil stå fast på sine krav om den britiske enklave Gibraltar, som spanierne anser for deres territorium.

Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, vil have slået fast, at en aftale om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien ikke bør omfatte Gibraltar. Det bør ikke være et anliggende mellem London og Bruxelles, men udelukkende mellem London og Madrid, mener Sánchez. Omvendt mener May, at det netop bør være en del af aftalen.

Den politiske deklaration nævner ikke Gibraltar nu.

Torsdag var Sánchez ikke kommet med nogen nye udmeldinger. Men ifølge May havde de to haft en god drøftelse.

»Jeg har tiltro til, at vi på søndag vil være i stand til at nå en aftale, der giver resultater til hele familien bestående af Det Forenede Kongerige, herunder Gibraltar,« sagde hun torsdag.

Onde tunger peger på, at balladen om Gibraltar i virkeligheden i høj grad er et spansk indenrigspolitisk spil. I december skal der være valg i Andalusien, som ligger op til Gibraltar.

Kan der stadig gå fisk i det?

Flere af fiskerinationerne i EU – herunder Danmark – har nærlæst og været bekymrede for, hvad den politiske erklæring ville sige om fiskeri i britiske vande efter Brexit.

I sin nuværende form nævner aftalen blot, at »parterne forpligter sig til så vidt muligt at afslutte og ratificere« en ny aftale om fiskeri i juli 2020.

Danmarks Fiskeriforening siger til Berlingske onsdag eftermiddag, at man regner med, at den del af den politiske erklæring indtil videre er »klappet af«.

Hvad sker der efter topmødet?

Topmødet er som sagt ekstraordinært.

Det har kun et emne på dagsordenen, og det står til kun at vare omkring to en halv time. Hvis mødet søndag forløber udramatisk, nikker stats- og regeringslederne til teksten.

Det betyder dog langtfra, at det går glat derfra.

Hvorfor ikke?

Selv hvis de 27 EU-lande i fælles flok kan få aftalen på plads med Theresa May, kan hun ikke sove trygt om natten.

Næste skridt er i givet fald, at aftalen skal stemmes igennem et splittet og uforsonligt britisk parlament i starten af december. Det ser på alle måder svært ud for hende at skaffe nok allierede.

Det er altså langtfra tid til at lægge popcorn og – langt vigtigere selvfølgelig – bekymringer om en uvis fremtid for erhvervsliv og EU-borgere i Storbritannien til side.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles