Theresa Mays fire stadier – her er hendes chancer for at få Brexit-aftalen igennem

Theresa May kæmper for at få sin Brexit-aftale vedtaget. Der er nu fire stadier på hendes vej – og tre forhindringer, som hun skal kæmpe sig igennem. Her er Berlingskes vurdering af forløbet og hendes politiske overlevelsesmuligheder.

BRITAIN-POLITICS-EU-BREXIT
Theresa May under et pressemøde om Brexit torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: MATT DUNHAM

Brexit-minister Dominic Raab var selv med til at forhandle store dele af Brexit-aftalen igennem. Alligevel trådte han som det første medlem af kabinettet torsdag tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN.

Stadie 1: Regeringen

Theresa Mays første forhindring er regeringen. Hun skal have sin Brexit-aftale gennem her. Regeringen består populært sagt af en inderkreds og en yderkreds – sammenlagt 124 personer, som alle er konservative parlamentsmedlemmer. Der er 23 medlemmer af kabinettet, inklusive premierminister Theresa May. Fem andre personer deltager i kabinetsmøderne, og de 28 personer er sammenlagt regeringens inderkreds. Yderkredsen består af 96 juniorministre og ministersekretærer.

Hvad sker der?

Det er inderkredsen, som betyder noget. Under kabinetsmødet onsdag aften var ti medlemmer angiveligt kritiske over for Brexit-aftalen, godt en tredjedel af kabinettet, men foreløbigt er kun to trådt tilbage. Hvis flere skulle træde tilbage, vil Theresa May erstatte dem, og kun hvis en vifte af tunge ministre pludseligt trækker sig, vil hun genoverveje. Medlemmer af regeringen skal stemme for Brexit-aftalen i parlamentet, hvis ikke May fritstiller dem, og det gør hun ikke.

Overlevelseschancer: 99 %

 

To af de ledende oprørere, som vil fremtvinge et mistillidsvotum til Theresa May i den konservative gruppe – til venstre Jacob Rees-Mogg og til højre den tidligere juniorminister Steve Baker.  Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER NICHOLLS.

Stadie 2: Den konservative parlamentsgruppe

Der er 315 konservative medlemmer af parlamentet. Theresa May er deres leder, og hvis 15 pct. af partigruppen – 48 medlemmer – skriftligt udtrykker mistillid til lederen, skal gruppen holde en tillidsafstemning. Hvis May taber, skal partiets medlemmer stemme om ny formand og dermed premierminister. May vil ikke kunne opstille. Hvis hun vinder afstemningen, kan hun ikke i det følgende år få nyt mistillidsvotum.

Hvad sker der? 

En hård fraktion af EU-modstandere anført af Jacob-Rees Mogg er ved at tromme 48 mistillidsbreve sammen. Kun gruppeformanden ved, hvor mange mistillidsbreve der p.t. er, og han skal ikke sige noget, førend der er 48. Men brevene er den nemme del. Derefter skal oprørerne samle flertal i gruppen, og det vil sige 158 stemmer, for at få vedtaget et mistillidsvotum. Og det virker ikke i øjeblikket sandsynligt.

Overlevelseschancer: 70 %

 

Theresa Mays regering bliver holdt i live af ti mandater fra det nordirske parti DUP – og partiets leder, Arlene Foster (t.h.), og viceformand, Nigel Dodds, vil ikke være med til Brexit-aftalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLODAGH KILCOYNE.

Stadie 3: Parlamentet

Der er 650 medlemmer af det britiske parlament, men det nordirske parti Sinn Fein indtager af principielle grunde ikke deres syv sæder, og parlamentets formand og hans tre viceformænd stemmer ikke. Der er altså 639 aktive medlemmer, og det kræver 320 medlemmer at få flertal. De konservative råder over 315 stemmer, og deres nordirske støtteparti, DUP, har ti. Altså 325 medlemmer. Det er et flertal på fem stemmer.

Hvad sker der?

Oppositionen i parlamentet har meddelt, at den vil stemme imod Mays Brexit-aftale, fordi den vil vælte regeringen og have et valg. Det er oppositionens mål og meget lidt overraskende. Derudover har regeringens støtteparti, DUP, også meddelt, at det vil stemme imod aftalen, og det samme har omkring 40 hårde konservative EU-modstandere og ti ditto EU-tilhængere. Det betyder, at omkring 60 medlemmer af Theresa Mays aktive flertal vil stemme imod – hvis de stemmer, som de siger lige nu. Husk på, at Theresa May kun har et flertal på fem stemmer i parlamentet (se ovenfor), og hvis 60 af hendes støtter stemmer imod, vil hun mangle 55 stemmer for at få aftalen igennem. Hun vil forsøge at fiske stemmerne hos oppositionen, men det er usandsynligt, at det lykkes.

Overlevelseschancer: 35 %

 

700.000 demonstranter gik i sidste måned gennem London og krævede en ny folkeafstemning om EU. Kan det blive en realitet? Muligheden er til stede – men ... Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS.

Stadie 4: Konklusion

Theresa May og hendes Brexit-aftale vil sandsynligvis falde i stadie 3 – i parlamentet. Hun har trods mandefald opbakning i sin regering, og oprørerne kan få svært ved at samle flertal for et mistillidsvotum i den konservative gruppe. Men i parlamentet grundstøder hun, hvis alle stemmer, som de lige nu siger, at de vil stemme. Der er ikke flertal for Brexit-aftalen.

Hvis parlamentet til sin tid nedstemmer Brexit-aftalen, eller hvis Theresa May ser skriften på væggen og slet ikke sender aftalen til afstemning i parlamentet, er der groft sagt tre muligheder:

  • No deal. Det vil sige, at briterne bryder alle bånd og går ud af EU uden en aftale. Altså en benhård Brexit.
  • Parlamentsvalg. May kan udskrive parlamentsvalg.
  • Ny folkeafstemning om EU.

Både et parlamentsvalg og en ny folkeafstemning vil være så tidskrævende, at briterne skal søge en udsættelse af deres udtræden af EU, som er fastsat til 29. marts næste år. Det største oppositionsparti, Labour, har sagt, at de vil støtte – i den rækkefølge – et parlamentsvalg og en ny folkeafstemning.

Kilder: Parliament.uk, Commons Library, Conservatives.com, Ministers – gov.uk, BBC