Volkswagen udfordrer Tesla med ny elektrisk SUV

Den nye SUV-model, ID.4, lægger sig under Teslas priser og kan med statstilskud blive endnu billigere og derfor konkurrere med benzindrevne konkurrenter. Volkswagen håber nu på gennembrud i USA.

Volkswagens nye ID.4 er klar til salg i USA, hvor den tager kampen op med Tesla. Fold sammen
Læs mere
Foto: FILIP SINGER/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske bilproducent Volkswagen er klar med en ny elektrisk SUV til en pris, der skal åbne en ny front mod Tesla og de andre elbilproducenter og bringe VW tilbage oven på dieselskandalen.

Volkswagens amerikanske datterselskab har netop fremvist sin elektriske SUV, som får navnet ID.4. Den kan godt nok ikke køre de 483 kilometer på en opladning som Teslas SUV, Model Y, men Volkswagen satser på at lokke flere købere til ved at lægge prisniveauet under Model Y.

ID.4-købere vil kunne udnytte statsstøttemulighederne til elbiler og dermed få prisen endnu længere ned, hvilket Tesla ikke længere kan tilbyde, skriver Reuters.

En SUV minder meget om en stationcar men er bygget på et større chassis og har ofte firehjulstræk.

»Vi vil have volumen«

»Vi vil have volumen,« siger Volkswagens direktør i USA, Scott Keogh, til nyhedsbureauet om den nye satsning.

Han håber, at ID.4 kan blive lige så populær som den gamle Boble, der mellem 1949 og 1977 blev solgt i næsten fem millioner eksemplarer i USA, og går efter at konkurrere direkte med benzindrevne SUVer.

ID.4, der kan bringe bilejeren 400 kilometer ud i verden på en opladning, er sat til en pris på 39.995 dollars (lige under 255.000 kroner), hvor en Tesla Model Y koster 49.990 dollars (318.000 kroner), men med statsstøtte vil ID.4 kunne købes for 35.000 dollars (223.000 kroner), i visse stater helt ned til 32.500 dollars (207.000 kroner).

Den billigste Tesla, Model 3, sælges lige nu for 37.990 dollars (242.000 kroner), men Tesla-stifter og -topchef Elon Musk sagde tirsdag, at han forventer, at Tesla med ny og billigere teknologi inden for tre år vil kunne levere elbiler til blot 25.000 dollars (lige over 159.000 kroner).

Fra begyndelsen vil ID.4 blive samlet på fabrikkerne i Zwickau i Tyskland, hvor produktionen begyndte i august, men fra 2022 er det planen, at den skal produceres i Chattanooga i Tennessee i USA, hvor startprisen så vil falde til omkring 35.000 dollars.

Tilbage efter dieselskandalen

ID.4 er den første elektriske, kompakte SUV til 35.000 dollars, hvilket er gennemsnitsprisen på biler solgt i USA. Volkswagen har sat sig som mål at producere 1,5 millioner elbiler om året i 2025.

Med den nye lancering håber Volkswagen samtidig at gøre sig interessant nok til, at den såkaldte dieselskandale – hvor bilproducenten snød med målingerne af udslip for at gøre bilerne mere attraktive at købe – vil være fortid. Skandalen har kostet Volkswagen et stort salg foruden de omkring 233 milliarder kroner i bøder og erstatninger.

Volkswagen beder samtidig sine forhandlere om at bistå med investeringer i ladestationer og opfordrer dem til at gøre det muligt at sælge bilerne online.