Vestas-udsalg kan udløse finansbombe

Hvis Vestas som ventet starter et udsalg af sine globale vindmøllefabrikker, kan store fejlinvesteringer komme for en dag.

Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En milliardregning kan vente lige om hjørnet for vindmøllegiganten Vestas, skriver Børsen. Den kriseramte vindmølleproducent kan i et forsøg på at luge voldsomt ud i de store omkostninger ved at drive 28 fabrikker, i sammen moment udløse en lavine af nedskrivninger.

"Det kan udløse nogle meget store nedskrivninger for Vestas, hvis de indleder et udsalg af deres fabrikker i forbindelse med en ændring af det fremtidige produktionssetup. Vestas har foretaget meget store investeringer i fabrikker, ikke mindst i USA, som i dag kan se ud som fejlinvesteringer, i takt med at vindmøllemarkedet falder voldsomt," siger analytiker Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank.

Ifølge Børsen bliver det af en storbank, der ikke ønsker sit navn frem, vurderet, at nedskrivningerne i værste fald kan løbe op i syv milliarder kroner.

Det er bortfaldet af vigtige støtteordninger i USA, der har fået markedet til at sygne hen. Hvor det i dag med sine 12-13 gigawatt vindkraft udgør omkring en tredjedel af verdensmarkedet, så kan det ifølge Jyske Bank risikere at falde til 1-2 gigawatt.

Til sammenligning kan Vestas' fabrikker i USA alene producere op til 3 gigawatt vindmøller, svarende til omkring 1.000 store vindmøller, skriver Børsen.