USAs anklager mod Huawei skaber bekymring på Christiansborg: »Jeg må indrømme, at jeg er nervøs«

USAs fungerende justitsminister, Matthew Whitaker, præsenterede mandag aften anklageskriftet mod den kinesiske IT-gigant Huawei. Også blandt danske politikere er der bekymring, og alvoren i det amerikanske anklageskrift gør den ikke mindre.

USA præsenterede mandag et særdeles alvorligt anklageskrift mod den kinesiske IT-gigant Huawei. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jason Lee/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA fremlagde mandag aften et anklageskrift fyldt med alvorlige anklager som industrispionage og svindel mod den kinesiske telegigant Huawei.

Kina har allerede været ude at tage kraftig afstand fra anklagerne: Det kinesiske industri- og IT-ministerium kalder anklagerne for »unfair og amoralske«, mens det kinesiske udenrigsministerium udtrykker »dyb bekymring«.

Anklageskriftet har også fundet vej til Christiansborg, hvor det er med til at gøre panderynkerne over situationen endnu dybere, fortæller Jan Johansen (S), der er næstformand i Forsvarsudvalget:

»Jeg må indrømme, at jeg er nervøs. Mine panderynker er blevet endnu dybere. Vi kører selvfølgelig vores egne undersøgelser, men det er klart, at vi skeler til, hvad der sker ude i verden, og for mit vedkommende bliver jeg selvfølgelig skeptisk,« siger han og tilføjer, at han er blevet overrasket over, hvor mange som intesserer sig – og er bekymrede – for sagen.

Jan Johansen påpeger, at udviklingen i USA selvfølgelig også bliver vendt i Danmark:

»Vi kommer til at tale sammen om de ting her, og det afventer jeg. Vi skal stå sammen om beslutningerne, men panderynkerne er blevet dybere.«

Tirsdag i sidste uge var der åbent samråd om »Huawei og dansk sikkerhedspolitik«, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) slog fast:

»Spørgsmålet om Huawei i det danske telenet tager regeringen meget alvorligt og forholder sig løbende til, hvordan vi bedst kan håndtere situationen. Selvfølgelig er der brug for konkurrence, så danskerne får de bedste løsninger, men vi skal ikke være naive, og vi er i gang med at se på, hvad vi kan gøre for at sikre trygheden hos de leverandører, som vi bruger i de danske telenet.«

Forsvarsministeriet oplyser tirsdag morgen, at Claus Hjort Frederiksen ikke har nogen kommentarer til sagen på nuværende tidspunkt uagtet udviklingen i USA.

Frygt for kinesisk overvågning

Dele af bekymringerne med Huawei går på, at stifteren, Ren Zhengfei, har en fortid i den kinesiske hær, og at det store selskab har tætte relationer til Kinas kommunistiske top. Derudover vækker det bekymring, at kinesisk lovgivning kan pålægge kinesiske selskaber at samarbejde med efterretningstjenesten. Derfor frygtes det, at Huaweis udstyr kan misbruges til fjernaflytning, selv om mange års granskning ikke har medført konkrete beviser.

I USA, Australien og New Zealand er der nedlagt forbud mod, at Huawei kan byde på 5G-nettene, mens der i Tyskland og Norge drøftes et forbud.

Til det åbne samråd slog forsvarsministeren fast, at der ikke i den danske lovgivning er mulighed for, at Danmark kan forbyde bestemte leverandører, men understregede, at den danske lovgivning allerede rummer en række kontrolredskaber, som myndighederne kan bruge.

Forsvarsudvalgets formand, Naser Khader (K), understreger, at det er meget alvorlige anklager, amerikanerne kommer med.

»Det understreger vores bekymring, og selvfølgelig kigger vi på, hvad vores allierede gør,« siger han til Berlingske.

Lisbeth Bech Poulsen, der er IT-ordfører for SF, oplyser i en SMS, at det amerikanske anklageskrift ikke ændrer noget for hende, da situationen er lige alvorlig:

»Jeg afventer foreløbigt ministeren, da han sagde på samrådet, at han overvejede forskellige muligheder. Han har fået en måneds tid, og så er der samråd igen,« skriver hun.

Venstres IT-ordfører, Torsten Schack Pedersen, forklarer, at han læner sig op ad Center for Cybersikkerheds anbefalinger.

»Det er meget alvorlige beskyldninger, og dem forventer jeg, at myndighederne tager alvorligt og bruger i deres arbejde for at sikre, at der er styr på cybersikkerheden i Danmark,« siger han.

Huawei afviser alle anklager, og allerede inden offentliggørelsen af anklageskrifterne sagde Kinas EU-ambassadør, Zhang Ming, til Financial Times, at beskyldingerne mod Huawei er en »fabrikeret sikkerhedshistorie«.