Kina reagerer skarpt på USAs anklageskrift mod Huawei

Det kinesiske udenrigsministerium opfordrer amerikanerne til at stoppe urimelig undertrykkelse af kinesiske virksomheder. USA insisterer på, at anklagerne om bl.a. industrispionage intet har at gøre med handelsrestriktionerne, som skal forhandles i denne uge.

De amerikanske anklager mod den kinesiske telegigant Huawei blev offentliggjort mandag aften, lige før USA og Kina skal mødes til genforhandlinger i handelskrigen. Foto: Wu Hong, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: WU HONG

Den kinesiske regering reagerer skarpt på de anklager om svindel og industrispionage, som den amerikanske regering mandag aften rejste mod et af landets største selskaber, mobilgiganten Huawei.

Det kinesiske industri- og IT-ministerium kalder anklagerne for »unfair og amoralske«, mens det kinesiske udenrigsministerium udtrykker »dyb bekymring« og opfordrer amerikanerne til at indstille »den urimelige undertrykkelse« af kinesiske virksomheder.

Anklager for industrispionage og overtrædelse af handelssanktioner mod Iran

USA offentliggjorde mandag aften anklageskriftet mod Huawei og Huaweis koncernfinansdirektør, 46-årige Meng Wanzhou, der er datter af Huaweis grundlægger, Ren Zhengfei, og som blev anholdt 1. december under en mellemlanding i Vancouver i Canada og nu sidder i husarrest i landet. De i alt 23 anklager omfatter industrispionage i form af tyveri af robotteknologi fra den tyskejede telegigant T-Mobile, hvidvask af penge, forhindring af rettens gang ved at skjule og ødelægge bevismateriale og fjerne mulige vidner samt omgåelse af amerikanske handelssanktioner mod Iran fra 2015. Meng Wanzhou anklages for at medvirke til forsøg på at skjule handel med Iran gennem et Huawei-ejet datterselskab.

Det amerikanske justitsministerium mener, at Huawei bygger sin globale ekspansion på »løgne og bedrag«.

Huawei er verdens største producent af teleudstyr og blev for snart et år siden verdens næststørste smartphoneproducent, da Apple blev overhalet.

Politikere i en række vestlige lande, heriblandt Danmark, har udtrykt frygt for mulig kinesisk spionage gennem mobilgiganten Huaweis teleudstyr på grund af Huaweis kinesiske ophav og en ændring af lovgivningen i Kina i 2017, således at kinesiske virksomheder kan pålægges at samarbejde med efterretningstjenesterne.

USA: Ingen sammenhæng med handelskrig

De amerikanske anklager mod Huawei blev offentliggjort, lige før et todagesmøde mellem kinesiske og amerikanske topfolk om en løsning på den handelskrig mellem verdens to største økonomier, som USAs præsident Donald Trump satte i gang ved at pålægge kinesiske varer en ekstratold på 250 milliarder dollars, begynder. USAs finansminister, Steven Mnuchin, forventer »betydelige fremskridt ved disse møder« trods Huawei-sagerne, ligesom USAs handelsminister, Wilbur Ross, slår fast, at Huawei-anklagerne er »helt adskilt« fra forhandlingerne. Møderne begynder i Washington onsdag, hvor Donald Trump mødes med den kinesiske topforhandler, Liu He.

Huawei selv erklærer sig »skuffet« over anklagerne og siger, at alle forsøg på at indlede drøftelser med de amerikanske myndigheder blev »afvist uden forklaring«. Selskabet afviser at have brudt loven og siger i en udtalelse, at det tror på, at »de amerikanske domstole i sidste ende vil nå til samme konklusion«. Huawei henviser til, at beskyldningerne om at stjæle forretningshemmeligheder blev behandlet og afsluttet i en amerikansk retssal i 2014, hvor en jury »hverken fandt skade eller forsætlig, ondsindet optræden«.

Ifølge den amerikanske anklagemyndighed vil Huawei kunne idømmes en bøde, der er tre gange større end værdien af de stjålne industrioplysninger. Dertil kan komme en bøde på op til 500.000 dollars for svindel og forhindring af rettens gang.

Efter anholdelsen af Meng Wanzhou i Vancouver har Kina tilbageholdt flere canadiske statsborgere. Tre canadiere er fortsat i forvaring hos det kinesiske politi, og en af dem blev i januar dømt til døden.