Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det betaler sig at samle lovende virksomheder, som arbejder inden for samme felt, under ét tag. På to år er der rejst over en halv milliard kroner i støtte, medarbejdertallet hos de indtil videre 23 iværksættervirksomheder er fordoblet, og nu er taget blevet for lille, så jagten er indledt på større omgivelser.
»Jeg tror, at vi har været heldige og haft timingen med os. Vi har samlet en masse brikker til et puslespil og dermed skabt synergi i stedet for, at hver dygtig iværksætter skal kæmpe sine egne kampe. Her hjælper vi hinanden, og især de seneste 13 måneder under coronakrisen har alle mennesker fået øjnene op for, hvad digital sundhed er,« konstaterer Jesper Grønbæk beskedent.
Han er initiativtager til og administrerende direktør for Health Tech Hub Copenhagen, en nonprofit-forening, som med støtte fra blandt andre Dansk Industri, Industriens Fond, Roche, Netcompany og Health Tech Nordic og i tæt samarbejde med Danske Regioner og en række hospitaler siden april 2019 har arbejdet på at samle nytænkende virksomheder, der arbejder med sundheds-it, for at skabe danske succeser, der også kan eksporteres. Med fælles kreativitet skal de sikre, at sundheden i verden forbedres, og sundhedsudgifterne globalt sænkes for en milliard mennesker ved hjælp af ny teknologi.
De små hurtige skal samarbejde med de store etablerede
Det er lykkedes at rejse i alt 519 millioner kroner, samtidig med at der nu er dobbelt så mange ansatte – nemlig 454 medarbejdere – i de 23 iværksættervirksomheder, som lige nu er med.
»Vi har virkelig fået bekræftet, at Danmark har alle forudsætninger på plads for at skabe en helt ny selvstændig industri, der kan hjælpe de store, værdifulde virksomheder og samtidig hjælpe den eksisterende life science-industri med at udvide forretningen. Branchen eksporterer årligt for 130 milliarder kroner, men er generelt ikke særligt digital. Vi kan noget, som kan komplementere den 'gamle' industri. Det er svært som stor spiller at lave den fornødne innovation hurtigt nok. Vi vil sikre flere partnerskaber mellem iværksætterne og den eksisterende industri: Forsikring, farma, medico m.fl. har brug for nye digitale løsninger, og vi har brug for salgskanalerne,« siger Jesper Grønbæk.
Jesper Grønbæk, initiativtager og adm. direktør for Health Tech Hub Copenhagen »Vi har samlet en masse brikker til et puslespil og dermed skabt synergi i stedet for, at hver dygtig iværksætter skal kæmpe sine egne kampe.«
De 120 arbejdspladser, som lige nu er samlet under ét tag på Dampfærgevej nord for Kastellet i København, er i dag fyldt helt op. Mange af de 23 virksomheder har derfor medarbejdere siddende andre steder, så nu er klyngesamarbejdet på jagt efter nye og større lokaler med plads til op mod 200.
»Vi ønsker at arbejde med iværksættere med skalerbare løsninger, altså ikke en fysioterapeut, der åbner en ny klinik. Vi er gode til teknologiske løsninger, der kan skaleres og berører mange patienters, lægers og pårørendes liv og hjælper dem. Ved starten for to år siden brugte 300.000 vores løsninger. I dag er det omkring to millioner,« siger Jesper Grønbæk.
Stor udenlandsk interesse for ægte brug
Interessen i udlandet for dansk sundhedsteknologi er rigtig stor, for Danmark er meget langt fremme, og udlandet mangler løsninger. Udfordringen er at have haft teknologien i egentlig brug herhjemme, altså ikke blot som pilotprojekter. Derfor er samarbejdet med især de danske hospitaler afgørende.
»Der er stadig et kæmpe, uforløst potentiale. Danmark har et rigtig godt ry og renommé for gode digitale løsninger. Det eneste, der mangler, er, at vi får flere af dem rullet ud i det danske sundhedssystem. Det er blåstemplingen, der åbner langt flere døre og vil få eksporten til at stige voldsomt,« siger Jesper Grønbæk.
Han forventer en ketchupeffekt, når de fleste er vaccineret efter sommerferien. Mange flere har nemlig nu vænnet sig til at bruge digitale sundhedsløsninger.
»Folk har set, at det virker, så når coronaen har lagt sig, vil folk have det som en del af hverdagen og da virkelig forvente gode løsninger,« siger Jesper Grønbæk.
Manden med de første penge: De gør præcis det rigtige
Thomas Hofman-Bang er en anden af dem, der har været med fra begyndelsen. Som administrerende direktør for Industriens Fond har han skudt 23,1 millioner kroner i it-sundhedsklyngen over fire år, og han er bestemt ikke skuffet over, hvad han ser.
»Vi arbejder hver dag for at forbedre dansk erhvervslivs konkurrenceevne ved at skabe viden til det etablerede erhvervsliv på områder som eksempelvis kompetencer, eksport og innovation samt at tage ny teknologi i brug. Vi har konstant cirka 125 projekter med en bruttobevilling på cirka en milliard kroner i gang. Derudover arbejder vi på at skabe morgendagens rygrad i dansk erhvervsliv gennem entrepreneurshipaktiviteter, der skaber opstartsvirksomheder på områder, hvor Danmark har noget at byde på. Derfor var det helt naturligt, at vi var med til at starte Health Tech Hub – det er et område, der virkelig har noget at byde på med stort potentiale. Health Tech Hub gør lige præcis det, vi vil. Det er en succes, at det er lykkedes at få så mange virksomheder med, at skabe værdi og at skaffe kapital. Health Tech Hub har gjort en forskel og styrket både Danmark og hele sundheds-it-sektoren,« siger Thomas Hofman-Bang.
Hans drøm er, at Health Tech Hub bliver permanent.
»Når de fire år, som vi støtter, udløber, vil der være skabt så meget momentum og så stor opbakning fra så mange aktører, at hubben kan leve videre, og vi kan trække os. Vi kan godt lide at være fødselshjælper. Når vores initiativer så forhåbentlig bliver succeser og bæredygtige, kaster vi os over nye initiativer. Vi vil gerne støtte, at der skabes virksomheder i Danmark, og at de forhåbentlig bliver i Danmark. Udenlandsk kapital giver en indbygget fare for, at virksomhederne på sigt flager ud, fordi kapitalejerne sidder andre steder. Det har vi set med succeser som Tradeshift, Zendesk og Unity. Derfor må der skabes ordentlige rammevilkår i Danmark, så virksomheder starter her og bliver her,« siger Thomas Hofman-Bang.
Thomas Hofman-Bang, adm. direktør for Industriens Fond »Health Tech Hub har gjort en forskel og styrket både Danmark og hele sundheds-it-sektoren.«
Få så de sundhedsdata ud at arbejde
Han håber, at det snart lykkes at få bragt flere af de rigtig mange danske sundhedsdata i spil, anonymt naturligvis, i et tæt offentligt-privat samarbejde, som vil trække flere investeringer til de virksomheder, der arbejder på feltet, så de kan udvikle nye løsninger til gavn og glæde for alle og for sundheden.
Den drøm deler Jesper Grønbæk.
»Sundhedsdata er nødt til at blive bragt i spil nemmere, hurtigere og bedre. Vi arbejder med folk, der laver ordentlige løsninger og gør en forskel for sundheden. Det har vi forudsætningerne i Danmark for at kunne. Det er rigtig dejligt at arbejde med passionerede mennesker, der ønsker at gøre en reel forskel,« fastslår han.