Sådan kommer coronapasappen til at se ud

Designet på det digitale coronapas i den nye app, som skal være klar om få uger, er nu på plads og sikrer mod, at ens sundhedsdata vises frit frem.

Den nye coronapasapp vil udelukkende vise en stregkode, som man bruger til at tjekke ind med, hvor det er nødvendigt. Dermed får personen, der scanner stregkoden, ikke længere mulighed for at se personlige sundhedsdata eller cpr-nummer. Appen giver også mulighed for at skifte tilstand, så den kan bruges i udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Digitaliseringsstyrelsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den nye coronapasapp har fået designet på plads, mens udviklere knokler for at blive færdig til lanceringen af appen i sidste uge af maj.

Digitaliseringsstyrelsen, som sammen med Sundhedsdatastyrelsen er ansvarlig for projektet, lover, at der bliver tale om »en brugervenlig og sikker app«, efter at nu 80 procent af passet af færdigudviklet.

Det vil kræve en smartphone – med Googles Android eller Apples iOS som styresystem – for at kunne bruge appen. Det digitale coronapas vil indeholde oplysninger om eventuelle vaccinationer, om testsvar og om tidligere smitte.

I stedet for som nu at skulle vise sit svar på mobilskærmen og dermed også sit cpr-nummer, hvilket har været kritiseret meget, fordi der er tale om personfølsomme oplysninger, vil man med appen i stedet blot skulle fremvise QR-stregkoden på skærmen. Denne kan så scannes, hvor man bruger coronapasappen, så stedet, man besøger, hurtigt kan aflæse, om alt er i orden.

Appen vil altså udelukkende fortælle personen, der scanner stregkoden, om coronapasset er gyldigt eller ej. Personen vil ikke få at vide hvorfor, som det i dag er muligt at aflæse, når man har printet sit coronapas fra sundhedsportalen Sundhed.dk eller viser det frem i appen MinSundhed, hvor blandt andet cpr-nummeret optræder.

QR-stregkoden vil virke ligesom boardingpasset på telefonen, når man skal ud at flyve.

Vil også kunne bruges i udlandet

Der bliver indbygget to indstillinger i appen, så man kan bruge den i Danmark og i udlandet og dermed dokumentere alt, når man rejser i EU.

Digitaliseringsstyrelsen arbejder sammen med EU for at sikre, at det digitale, danske coronapas i den nye app anerkendes overalt, uden at sundhedsdata bliver gemt.

Såvel de europæiske datatilsyn som den europæiske datatilsynsmand (EDPS) har advaret om, at sundhedsoplysningerne i coronapassene kun skal med, hvis de er nødvendige og i proportion. Samtidig må de under ingen omstændigheder blive gemt i nogen central database i EU.

Det er it-selskabet Netcompany, der vandt opgaven med at udvikle coronapasappen. Selskabet står også bag Smittestop-appen, som mange danskere bruger. Trifork, som står bag appen Min Læge, står for det bagvedliggende it-system, der skal levere oplysningerne til appen.